Un număr de 33 de persoane, dintre care 21 de copii, mai sunt internate în cazul deratizării blocului din Timişoara

Play

Un număr de 33 de persoane, dintre care 21 de copii, mai sunt internate în cazul deratizării blocului de pe strada Mioriţei din Timişoara, acţiune în urma căreia trei oameni au decedat, informează Ministerul Sănătăţii (MS).

Ministerul Sănătăţii a constituit o comisie de analiză a evenimentelor petrecute la Timişoara, din punct de vedere atât medical, cât şi administrativ.

Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES de MS, nouă pacienţi sunt internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, trei – la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara şi 21 de pacienţi copii – la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii ” Louis Ţurcanu” Timişoara.

Până în prezent, 83 de persoane, din care 56 de adulţi şi 27 de copii, s-au prezentat pentru investigaţii la cele trei unităţi sanitare publice menţionate.

Conform informărilor primite din partea unităţilor sanitare şi a reprezentanţilor DSP Timiş, toţi pacienţii sunt stabili, în stare bună, o parte din ei mai prezintă simptomatologie digestivă (greaţă, vărsături), dar rezultatele analizelor medicale sunt îmbunătăţite. MS a solicitat unităţilor sanitare să semnaleze dacă întâmpină greutăţi în asigurarea medicamentelor sau a materialelor sanitare necesare în astfel de cazuri.

Comisia de analiză a MS a luat decizia ca miercuri o echipă de control alcătuită din reprezentanţi ai Inspecţiei Sanitare de Stat să se deplaseze la Timişoara pentru a verifica toate documentele existente în acest caz, dar şi activitatea direcţiei de sănătate publică.

De asemenea, în urma propunerii comisiei de analiză, pentru prevenirea apariţiei unor astfel de situaţii, ministrul sănătăţii a dispus marţi modificarea legislaţiei prin reintroducerea procedurii de certificare a conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică de către direcţiile de sănătate publică în ceea ce priveşte activităţile de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare în spaţiile utilizate de populaţie.

Proiectul de modificare a OMS nr. 1030/2009 pentru aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei se află publicat în dezbatere publică pe pagina de web a MS, la secţiunea Transparenţă Decizională, se precizează în comunicat.

Ministerul Sănătăţii va face publice, transparent, rezultatele verificărilor efectuate de către echipa de control. AGERPRES