8,3% este prevalența bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) în România. Asta arată un studiu realizat de Societatatea Română de Pneumologie și prezentat la a opta ediției a Conferinței Naționale „Managementul Bolilor Pulmonare”. Studiul a fost realizat în două etape. În prima dintre acestea, 8.000 de români cu vârsta de peste 40 de ani au răspuns la un chestionar amplu privind starea de sănătate. În cea de-a doua etapă, 700 dintre respondenți au făcut și o spirometrie.
Patru din cinci respondenți la chestionar au probleme respiratorii
Un procent de 79.03% dintre cei care au răspuns la chestionar s-au dovedit cu factori de risc la BPOC sau chiar condiții de existență a bolii. Altfel spus, patru din cinci respondenți au probleme respiratorii.
Dintre aceștia 66% au simptome respiratorii (18% repetate sau continue).
53% dintre cei cu factori de risc să dezvolte BPOC sunt fumători.
Care sunt semnele care indică BPOC
43% dintre persoanele cu factori de risc sau condiții preexistente ale bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) au spus că în utimele 12 luni li s-a întâmplat să simtă greutate în respirație/ lipsă de aer la efort (dispnee). Iar 21% dintre acestea au declarat că tușesc și expectorează dimineața la trezire cel puțin trei luni pe an, doi ani consecutiv. Totodată, 21% au spus că în ultimul an simțit/ au auzit șuierături în piept (wheezing).
Crizele de sufocare, trezirea din somn din cauza lipsei de aer sau a tusei sunt alte semne care pot indica prezența bolii. Simptomele bolilor pulmonare obstructive apar în jurul vârstei de 40 de ani.
Câți dintre pacienții cu probleme respiratorii sunt urmăriți de medic?
Numai doi din cinci pacienți cu probleme respiratorii sunt văzuți cu regularitate de medic, arată studiul realizat de Societatea Română de Pneumologie. Dintre aceștia, 42% sunt urmăriți de medicul pneumolog, iar 36% de cel de familie. 7% merg la internist și numai 6% la alergolog.
În ceea ce privește tratamentul administrat, 50% iau tratament inhalator, în timp ce 90% iau tratament per os. Aceasta înseamnă pastile, antibiotic, antihistaminic. Pentru 16% se administrează tratament injectabil.
Îngrijorător este că 3 din 20 de pacienți utilizează automedicația. 0,5% dintre ei iau Prednison, Medrol, 4% antibiotic, iar 9% altele. La capitolul altele intră aspirină, paracetamol, aminofilină, bromhexin sau antihistaminic.
În ceea ce privește percepția bolii, 86% consideră că afecțiunea de care suferă este ușoară sau moderată, în timp ce unul din 10 consideră că este gravă.
Reperele de poluare și de vaccinare
20% dintre cei cu risc folosesc pentru gătit gaz lampant, lemn și motorină. Respondenții spun că acordă, în medie, 8 ore pe săptămână gătitului.
O treime dintre respondenți utilizează cărbunele sau lemnul pentru încălzirea locuinței.
„Există din ce în ce mai mult această idee a poluării și a expunerii indoor ca factor de risc pentru persoanele care nu au fumat niciodată”, a spus prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu.
În ceea ce privește vaccinarea, numai unul din 10 respondenți a fost vaccinat împotriva gripei.
Evoluția față de 2012
În prezent, prevalența BPOC este 8,3%, față de 8,1% în 2012. În ceea ce privește, însă, tratamentele administrate, acestea arată o schimbare de percepție.
Astfel, dacă în 2012 numai un sfert dintre pacienți foloseau tratament inhalator, în prezent proporția a crescut la 50%. Din păcate, însă, și tratamentele administrate per os au crescut. Astfel, se observă o creștere a indicației de antibioticoterapie cu 10%.
În ceea ce privește tratamentul de criză, se observă o scădere cu 40% a salbutamolului utilizat pe cale inhalatorie și o creștere cu 26% a combinațiilor BADLA/CSI.
Studiul a fost prezentat în cadrul celei de-a opta ediții a Conferinței Naționale „Managementul Bolilor Pulmonare”.
Cea de-a opta ediție a Conferinţei Naţionale „Managementul Bolilor Pulmonare
Sute de medici iau parte la cea de-a opta ediție a Conferinţei Naţionale „Managementul Bolilor Pulmonare”, organizată la București.
Cele două zile de eveniment sunt dedicate exclusiv profesioniștilor din domeniul medical și permit prezentarea celor mai noi informații cu privire la BPOC, Astm, Cancer Bronhopulmonar și Interferențe în managementul bolilor pulmonare.
Subiectele privind managementul afecțiunilor pulmonare sunt abordate și în acest an prin implicarea activă a tinerilor pneumologi. Astfel, caracterul interactiv și dinamic al manifestării este dat de prezentarea unor studii de caz de către echipa: expert – rezident, rezolvarea cazurilor fiind realizat[ împreună cu publicul prezent. Această structură permite o dinamică a evenimentului, o mai bună înțelegere a problematicii dezbătute, dar și o evaluare a cunoștințelor participanților.
Sănătatea Press Group se ocupă de managementul logistic al evenimentului.