Breaking News

PACIENȚII ȘI PERSONALUL SANITAR, SFĂTUIȚI SĂ RAPORTEZE POSIBILELE EFECTE ADVERSE ALE MEDICAMENTELOR

Autoritățile din domeniul medical atrag atenția asupra reacțiilor adverse suspectate apărute în urma polimedicației. Deşi medicamentele sunt sigure și eficace, pot apărea reacții adverse. Este important ca riscurile asociate cu utilizarea medicamentelor să fie înțelese de către profesioniștii din domeniul sănătății și comunicate pacienților, inclusiv persoanelor care asigură îngrijirea acestora. 

Posibilele reacții adverse pot varia de la dureri de cap sau stomac până la simptome asemănătoare gripei sau o „oarecare stare de rău”, iar raportarea acestora poate veni în sprijinul autorităților de reglementare din domeniul medicamentului pentru monitorizarea utilizării în condiții de siguranță a medicamentelor aflate pe piață și luarea de măsuri adecvate pentru prevenirea efectelor nocive.

Campanie de conștientizare a importanței raportării efectelor adverse

Recomandările aparțin Agenției Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR), care a lansat cea de-a patra campanie anuală de social media pentru promovarea conștientizării importanței raportării reacțiilor adverse suspectate la medicamente. Organizată în perioada 25-29 noiembrie 2019, campania se desfășoară în cadrul unei săptămâni dedicate ridicării gradului de conștientizare, în care sunt implicate 39 de autorități de reglementare în domeniul medicamentului din Uniunea Europeană, Australia, Canada și Norvegia. 

Pentru a se asigura că medicamentele de pe piață prezintă un grad acceptabil de siguranță în utilizare, autoritățile de reglementare, printre care se numără și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania, se bazează pe raportarea efectelor secundare suspectate. Din cauza deficitului de raportare de care, din păcate, suferă toate sistemele de raportare, campania desfășurată în prezent este importantă atât pentru ridicarea gradului de conștientizare, cât și pentru consolidarea sistemului. Anul acesta, săptămâna dedicată campaniei de conștientizare își propune promovarea cooperării internaționale, îmbunătățirea calității vieții și educarea pacienților despre riscul polimedicației. 

Persoanele care vor să raporteze un efect advers al unui medicament o pot face la adresa: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/.