Cea de-a 33-a reuniune a Consiliului Consultativ al EUBAM a avut loc la Chişinău

Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. Cea de-a 33-a reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina /EUBAM/ a avut loc miercuri, 27 noiembrie, la Chişinău, comunică MOLDPRES.

La eveniment au fost prezenţi Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, şeful Programului de Cooperare din cadrul Delegaţiei UE în Ucraina, Stefan Schleuning, şi secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tatiana Molcean.

Potrivit lui Michalko, în ultimii ani, EUBAM a avut un rol esenţial în susţinerea autorităţilor competente atât din Republica Moldova, cât şi din Ucraina în implementarea în continuare a conceptului de management integrat al frontierelor, oferind asistenţă tehnică în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean şi contribuind la lupta împotriva contrabandei, inclusiv, cu tutun. „Inaugurarea punctului comun de trecere a frontierei Palanca-Maiaky-Udobne este o realizare importantă care va servi drept exemplu pentru înregistrarea în viitorul apropiat a progreselor cu privire la replicarea conceptului controlului comun la frontieră”, a opinat Michalko.

Şi secretarul de stat de la MAEIE, Tatiana Molcean, a evidenţiat contribuţia EUBAM în realizarea programului comun de lucru şi a apreciat eforturile Misiunii în vederea continuării paşilor importanţi pentru atingerea rezultatelor în cele trei domenii. „Am dori să punem în evidenţă deschiderea punctului comun de contact Palanca special conceput pentru controlul comun deplin, care a avansat implementarea conceptului de management integrat al frontierelor, de-a lungul frontierei moldo-ucrainene. Încurajăm EUBAM să continue abordarea orientată către rezultate pentru a realiza progrese tangibile, contribuind astfel la asigurarea stabilităţii şi securităţii în regiune”, a spus Molcean.

Şeful EUBAM, Slawomir Pichor, a felicitat conducerea R. Moldova şi a Ucrainei pentru cooperare constructivă. „Realizările comune importante pe care le-am evidenţiat astăzi ne determină să privim cu optimism spre anul viitor al mandatului Misiunii”, a conchis Pichor.

Cea de-a 34-a reuniune a Consiliului consultativ va avea loc în luna iunie 2020, la Odessa.