Scriitorul francez Pascal Bruckner şi-a lansat la Bucureşti, cel mai nou roman al său

Play

Scriitorul francez Pascal Bruckner şi-a lansat, miercuri seară, la Bucureşti, cel mai nou roman al său, ”Un an şi o zi”.

Evenimentul, organizat de editura Trei, a avut loc la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, în prezenţa unui numeros public, iar la final autorul a oferit o sesiune de întrebări şi autografe.

Alături de consacratul scriitor s-au aflat Mirela Nagâţ – jurnalist cultural, Nadine Vlădescu – traducătorul cărţii şi Magdalena Mărculescu – director editorial Trei.

„Timpul care nu trece este timpul visului, al inconştientului, al dorinţelor. ‘Un an şi o zi’ vorbeşte despre un ceas, adică despre percepţia timpului, şi despre un ceasornicar al cărui ţel e să repare lumea şi să-l ajute pe Dumnezeu”, subliniază autorul, care le transmite cititorilor că vor găsi în volum „o metaforă a condiţiei umane, o metaforă coşmărească”.

Eroina romanului, Jezabel Thevenaz, vrea să îndeplinească ultima dorinţă a tatălui său, rostită pe patul de moarte: să ducă un ceas conceput de el unui bun prieten din Montreal. Este vorba de un mecanism unic, complex, a cărui menire e cu totul alta decât să indice ora, „care într-un fel încearcă să distrugă timpul din interior”.

În timp ce survolează Groenlanda, avionul lui Jezabel e prins într-o furtună cumplită şi aterizează forţat pe un aeroport anonim din nordul Statelor Unite. Jezabel se adăposteşte la Plazza, un hotel dărăpănat şi labirintic, unde închiriază o cameră pentru o noapte.

„Dar, când se trezeşte, începe coşmarul: află de la recepţie că nu este cazată acolo de o zi, ci de un an, şi trebuie să plătească o sumă enormă de dolari şi ca să plătească este pusă să muncească în contul banilor. Deci, cumva, devine sclavă într-un univers bizar”, se arată în prezentarea cărţii.

”Acest volum este o carte extrem de provocatoare, pentru că eşti cumva alături de personaj sau devii confuz împreună cu personajul, închizi cartea şi nici atunci nu s-au închis porţile universului în care ai intrat”, a arătat directorul editorial Magdalena Mărculescu.

„E filozofic scrisă, dar e fantastică, un fantastic ţesut cu ţesătură foarte fină de concret şi de romantism”, a adăugat ea.

Magdalena Mărculescu a amintit că Pascal Bruckner colaborează cu editura Trei de peste 20 de ani.

Astfel, la editura Trei au apărut toate romanele lui Bruckner: „Fiul cel bun”, „Casa îngerilor”, „Luni de fiere”, „Hoţii de frumuseţe”, „Care dintre noi doi l-a născocit pe celălalt?”, „Iubirea faţă de aproapele”, „Căpcăunii anonimi”, „Copilul divin”, „Palatul chelfănelii”, „Iubito, eu mă micşorez!”, „Păzea, se-ntoarce Moş Crăciun!” şi „Paria”, volumul de teatru „Ce doreşte domnul?”, precum şi eseurile „Noua dezordine amoroasă”, „Fanaticii apocalipsei”, „Paradoxul iubirii”, „Căsătoria din dragoste”, „Euforia perpetuă”, „Mizeria prosperităţii”, „Tirania penitenţei. Eseu despre masochismul occidental”, „Înţelepciunea banilor” şi „Un rasism imaginar”.

Născut la Paris în 1948, Pascal Bruckner este romancier şi eseist, o figură emblematică a intelectualităţii franceze. AGERPRES