MAE: Atentionare de călătorie în Croația

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, începând de luni, condiţiile meteo se vor înrăutăţi, urmând să se înregistreze intensificări ale vântului şi precipitaţii intense.

Potrivit sursei citate, autorităţile locale au emis, pentru următoarele două zile, un cod roşu de vânt, care va atinge o viteză de până la 150 km/h, pentru canalul Velebit, un cod portocaliu de vânt puternic şi precipitaţii intense pentru Regiunile Rijeka, vestul Istriei, golfurile Kvarner şi Kvarneric şi Dalmaţia şi un cod galben de intensificări ale vântului pentru regiunile Gospic, Knin, Split şi Dubrovnik.

Autorităţile croate avertizează cu privire la posibilitatea existenţei unor disfuncţionalităţi în transportul maritim.

De asemenea, se recomandă cetăţenilor să circule cu prudenţă, având în vedere vizibilitatea redusă şi un carosabil umed.

Pentru informaţii actualizate, se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro – Meteorologic Naţional – https://www.meteo.hr; Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions; Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr; Autorităţii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr şi Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă – http://www.ccaa.hr.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Croaţiei pot apela numărul european unic de urgenţă „112”.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.rowww.meteoalarm.euwww.mae.ro şi reaminteşte faptul că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http:/www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie. AGERPRES