DE CE ESTE BINE SĂ DONĂM SÂNGE?

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” a publicat, pe pagina sa de Facebook, un material despre beneficiile donării de sânge, în contextul campaniei ”Să dăm viață României!”, pe care o derulează.

De ce este bine să donăm sânge

Donatorii de sânge ce donează periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic și unul biologic gratuit, în fiecare an, se arată în postare.

În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecțiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donări de sânge.

Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiza a sângelui.

Donatorii de sânge ce donează periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donărilor repetate. Acest lucru este recomandat de către medicul de colectare.

Beneficii pentru sănătatea donatorilor

În ceea ce privește sănătatea celui care donează, sângele este împrospătat, imunitatea organismului creste, riscul de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%.

Mai mult, potrivit reprezentanților spitalului, în urma donării de sânge, rezistența organismului la șocuri crește, astfel că, în cazul unui accident, reacția organismului îi vă ajuta pe medici, acesta fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui.

Beneficii primite, la cerere, de donatorii de sânge

Pe lângă toate acestea, donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare și alte beneficii, precum:

 – 7 tichete de masa

– Zi libera de la locul de munca sau o zi scutire de frecventa pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării

– Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședință în alta localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge

– Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Campania ”Să dăm viață României!”

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” și Centrul de Transfuzie Sangvină al Ministerului Apărării Naționale au demarat în această lună campania de donare „Să dăm viață României”.