CEC a atribuit peste o sută mandate de consilier local

Ch Comisia Electorală Centrală (CEC) a atribuit alte 107 mandate de consilier local în unele unități administrativ-teritoriale.

În termen de 30 de zile din data aprobării hotărârii, noii consilieri urmează să înlăture starea de incompatibilitate de funcții, în cazul survenirii acesteia.

Potrivit prevederilor legale, mandatul de consilier este incompatibil cu exercitarea altei funcții de demnitate publică, calitatea de funcționar public în oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat, calitatea de funcționar public, de angajat în subdiviziunile autorităților administrației publice locale de același nivel și din aceeași unitate administrativ-teritorială, calitatea de șef, șef adjunct în structurile subordonate autorităților publice locale de același nivel.

La scrutinul din 20 octombrie, în localitățile din țară au fost aleși 11 580 de consilieri locali. Potrivit datelor CEC, din cele 10 472 de mandate de consilier în circumscripțiile de nivelul întâi, 95,1% au revenit candidaților desemnați de o formațiune politică și 4,9% sunt consilieri independenți. În circumscripțiile de nivelul doi (raionale și municipale), au fost aleși 1 084 de consilieri. Aproape 98 la sută dintre aceștia reprezintă o formațiune politică și circa 73 la sută sunt bărbați.