NOROI – DIN CAP ȘI PÂNĂ ÎN PICIOARE

Începe războiul PSD-PNL! Social-democrații au decis să declanșeze bătălia împotriva puterii PNL, după ce aceasta a început să miște, să prindă curaj, să-și arate colții și mai ales pofta de a-și înfige puternic și adânc ghearele intereselor lor, astfel încât, în cel mai scurt timp, să fie siguri de puterea care nu le va scăpa printre degete.
Dacă încercăm o imediată evaluare a drumului înspre care ”începe să mână-n luptă PNL” vom observa o flagrantă asemănare cu drumul austerităţii scos din husele incapacității de a construi a actualilor liberali. Nu știu dacă Orban nu poate fi înțeles în maniera orbului, a celui lipsit nu numai de vedere cât mai ales și de acel echilibru necesar orientării în spațiu. Fiziologic vorbind persoanele cu deficiență vizuală au în completare o sensibilă orientare în spațiu, o memorie a pipăitului și chiar a mirosului care îi oferă handicapatului o șansă compensatorie, uneori mult mai prezentă decât văzul propriu-zis.
Din nou sunt discuții privind banii pe care doar o anume știință îi pot aduce pentru susținerea sistemului de pensii și de salarii. O primă gafă pe care aceștia sunt pregăti să o repete este aceeași strategie folosită de ”oamenii lui Emil Boc”, când Traian Băsescu a girat tăierile masive din veniturile populaţiei. ”Dă-le bani mai puțini, taie-le adânc câştigurile și limitează-le, iar ei vor fi nevoiți să cheltuiască mai puțin și mai ordonat, să-și construiască singuri prioritățile care să le împartă banii, după cum le este obiceiul, mai întâi casa, masa și mai apoi distracția sau, pentru alții, mai întâi beututirca și mai apoi, dacă le mai rămâne ceva, biletul de tramvai.
Din nou este adus în discuție câștigul dublu, din pensie și salar, fără a se distinge faptul că nu vorbim despre nici un fel de pomană, atâta timp cât pensia este un drept al celor care au muncit o viață de om, iar salariul reprezintă un câștig material obținut în urma unei munci prestate la zi. Despre acest subiect,m liberalii uită că s-a pronunța o dată CCR, stabilind că OUG nr.250, emisă de Emil Boc, în acest caz este neconstituțională! Liberalii, ca liberalii, în sensul că mușchii lor vor altceva, iar dacă vor ca legea să fie din nou îndreptată spre interesele lor, atunci așa se va întâmpla, indiferent de ce spune CCR.
De fapt, PSD este dispus să ia din nou taurul de coarne, chiar dacă nu le prea mai convine să dea cu PNL din nou de pământ, chiar așa de devreme, înainte ca Ludovic Orban să simtă, asemenea lui Dacian Cioloș, gustul amar al compromiterii la scară internațională. Să greșească atât cât să i se acrească, să se lase de guvernare, luând drumul codrului, la umbra stejarului, unde va fi liniștit și detașat să-și mângâie mandolina și gâjâiala glasului său sugrumat nu neapărat de rușine cât mai ales de eliberare.
Au început deja preparativele unui astfel de punct final, care cred că seamănă astăzi doar ”cu arătatul pisicii”. Liderul interimar al social-democraților încearcă să încalece inevitabila răzbunare, după ce, iată, rănile umilitoare ale prezidenţialelor se simt chemate la răzbunare. O răzbunare dorită și necesară pentru inevitabilul pas înainte, singura direcție la capătul căreia există luminița de la capătul tunelului. Iată ce observă Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaților: „Din păcate, observ că, în ultimul timp, Guvernul PNL acţionează nedemocratic şi neconstituţional atunci când anunţă că îşi angajează răspunderea pe proiecte de lege extrem de importante, precum Bugetul de stat, sau altele aflate deja în dezbatere parlamentară. Am înţeles că Ludovic Orban nu are niciun program de guvernare şi acţionează haotic şi iresponsabil. Efectele le vom simţi din păcate noi toţi. Nu voi permite, însă, guvernului să îşi aroge competenţe pe care nu le are şi să se substituie Parlamentului. PSD va sesiza orice conflict de neconstituţionalitate înainte de a depune o eventuală moţiune de cenzură!”
„Mai mulţi social-democraţi, printre care foştii miniştri Liviu Pop, Florin Iordache consideră că legea bugetului de stat trebuie adoptată de Parlament, şi nu prin asumarea răspunderii Guvernului. Acelaşi lucru este valabil şi pentru OUG 114 şi Legile Justiţiei, mai susţin aleşii PSD”, a mai subliniat Ciolacu.
Avertismentul a fost transmis în mesajul PSD cu ocazia Zilei Constituţiei, în care președintele Camerei Deputaților ține să explice că legea fundamentală „reprezintă mai mult decât o simplă şi formală afirmare de principii. Respectarea Constituţiei asigură echilibrul democratic şi garantează drepturile şi libertăţile cetăţenilor”.
Ziua Constituției a fost un motiv în plus pentru a e aminti liberalilor că vorbim despre legea fundamentală a statului. Ea reprezintă mai mult decât o simplă și formală afirmare de principii. Respectarea Constituţiei asigură echilibrul democratic și garantează drepturile și libertățile cetățenilor.
Ceea ce spun astăzi social-democrații, despre exagerările PNL, a fost spus de liberali atunci când PSD confisca întreaga putere, fără ca cineva să fi observat acest lucru. Detașați, suntem aceeași apă și același pământ. Într-un singur cuvânt suntem noroi (din cap și până în picioare).
ADI CRISTI.