Consiliul Suprem de Securitate s-a întrunit în prima şedinţă din acest an

Chişinău, 21 ian. /MOLDPRES/. Consiliul Suprem de Securitate s-a întrunit marţi, 21 ianuarie, în prima şedinţă din anul 2020. Membrii Consiliului au discutat Planul de acţiuni, care include peste 60 de propuneri din partea instituţiilor, precum şi patru subiecte de importanţă actuală – migrația ilegală, situaţia la Aeroportul Internaţional Chişinău, Compania “Air Moldova” şi criminalitatea din ţară, transmite MOLDPRES.

“Grupuri de cetăţeni de o anumită etnie se deplasează în ţările membre ale Uniunii Europene, unde cer azil politic. Este vorba de câteva sute de persoane la sfârşitul anului trecut şi care constituie un subiect sensibil în relaţiile cu partenerii de dezvoltare”, a declarat după şedinţa Consiliului de Securitate preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Şeful statului a dispus să fie examinate mecanismele şi depistaţi organizatorii acestui proces, menţionând că organele de anchetă au deschis câteva dosare penale în acest sens.

Al doilea subiect s-a referit la Aeroportul Internaţional Chişinău şi Compania “Avia Invest”. Potrivit şefului statului, sunt trei blocuri de abordări care ar permite rezilierea contractului cu “Avia Invest”.  Printre acestea au fost numite încălcări la semnarea documentului, care au constituit motiv pentru deschiderea a cinci dosare penale, condiţiile contractuale ineficiente, condiţii preferenţiale de monopol şi neimplementarea planului de investiţii.

“Până la finele lui 2019, la Aeroport trebuiau să fie făcute investiţii de 160 milioane de euro, însă în realitate au fost investite 94 mln de euro, dintre care 59 de milioane sunt mijloacele din taxele plătite de pasageri. 66  de mln de euro nu au fost investiţi. Investitorul nu şi-a onorat angajamentele şi va fi notificat de Agenţia Proprietăţii Publice. Totodată, vom găsi soluţii şi referitor la taxa de 9 euro care este ilegală şi a fost atribuită preferenţial acestei companii”, a declarat Igor Dodon, care a conchis că “vor fi identificate toate filierele pentru a rezilia contractul cu “Avia Invest” şi a lichida preferinţele de monopol şi taxele ilegale”.

Al treilea subiect ţine de Compania aeriană  “Air Moldova”, care a fost vândută de către stat la 1 octombrie 2018. “Investitorul a avut angajamentul să achite 1,2 miliarde de lei datorii şi să vină cu investiţii. Am constatat că, potrivit rapoartelor investitorului, au fost achitate datorii de un mlrd de lei și au rămas 200 de mln, însă, în realitate, datoriile “Air Moldova” sunt de 1,1 mlrd de lei, or, deocamdată, investitorul nu a investit bani proprii în companie”, a specificat preşedintele. Şeful statului a subliniat că decizia Consiliului Suprem de Securitate a fost de a-i oferi timp investitorului, care afirmă că preconizează unele activităţi pentru a remedia starea de lucruri, iar asupra acestui subiect se va reveni într-o şedinţă unde se va decide dacă va fi reziliat sau nu contractul cu investitorul de la “Air Moldova”.

De asemenea, Igor Dodon a atenţionat asupra nivelului înalt de criminalitate din ţară  şi numărul mare de crime grave. În acest context, preşedintele a susţinut reforma institutului poliţistului de sector, un plan în acest sens fiind pregătit în prezent de Guvern.