Organizaţia de Tineret a PMP a transmis, joi, Ministerului Afacerilor Interne câteva propuneri privind ordonanţa care vizează evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, printre acestea figurând înscrierea obligatorie pe acest document a grupei de sânge şi a RH-ului şi înscrierea opţională a calităţii de donator de organe.
„Având în vedere disponibilitatea cetăţenilor români de a călători în diverse ţări, în eventualitatea apariţiei unui eveniment nefericit precum un accident sau contactarea unei boli ce necesită o transfuzie urgentă de sânge este de o reală importanţă cunoaşterea grupei de sânge şi a RH-ului pentru a facilita actul medical”, precizează OT – PMP, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, un alt caz ce trebuie luat în considerare este cel legat de stabilirea într-un timp cât mai scurt a compatibilităţii persoanelor donatoare de organe şi a persoanelor care necesită transplant de organe. În această situaţie, subliniază sursa citată, cunoaşterea grupelor de sânge ale persoanelor în cauză poate salva vieţi.
„Aşa cum în Spania, în urma unui acord prezumat, s-a ajuns la un număr de 46,9 donatori la un milion de locuitori, fiind pe primul loc în lume la acest capitol, datorită conştientizării acestui act umanitar, suntem de părere că în România este prioritară educarea şi încurajarea populaţiei în acest sens. Totodată, adăugarea pe cartea de identitate a unui element distinct care să reprezinte faptul că persoana în cauză este donator de organe poate eficientiza procesul de prelevare de organe şi transplant”, se arată în comunicat.
Proiectul de ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care prevede emiterea actelor electronice de identitate, a fost supus dezbaterii publice. Pentru a putea călători liber în UE după data de 3 august 2021, cetăţenii români trebuie să fie în posesia unei cărţi electronice de identitate sau a unui paşaport. Cărţile de identitate emise până la această dată vor putea fi utilizate până la expirarea lor. Cartea electronică de identitate care va fi emisă conţine un CIP, elementele biometrice conţinute de acest CIP fiind reglementate expres de regulament. AGERPRES