UNUL DIN CINCI CAZURI DE CANCER DE VEZICĂ URINARĂ DIN EUROPA, LEGAT DE APA DE LA ROBINET

Unul din cinci cazuri de cancer la vezică urinară în Europa are legătură cu băutul apei de la robinet, arată o analiză a Institutului pentru Sănătate Globală de la Barcelona, citată de agenția italiană de presă ANSA. După ce au analizat calitatea apei între 2005 și 2018, cercetătorii din Spania au observat că a fost depășită limita de substanțe contaminante din apă, de 100 micrograme/litru, în nouă țări din cele 26 care au participat la studiu. Singurele state ale Uniunii Europene care nu au oferit date au fost România și Bulgaria.


Studii precedente au arătat asocierea dintre cancerul de vezică și expunerea pe termen lung la un grup de substanțe numite trihalometani, din care face parte și cloroformul. Aceștia rezultă din reacția dintre materia primă organică din apă și clorul folosit pentru purificarea acesteia.

Media anuală a trihalometanilor a fost de 11,7 micrograme, țările cu cea mai scăzută concentrație fiind Danemarca și Olanda (0,2 micrograme), iar cele cu cea mai ridicată fiind Ciprul (66,2 migrograme) și Malta (49,4 micrograme). Au fost însă și vârfuri de peste 100 migrograme/litru în Marea Britanie, Spania, Cipru, Estonia, Ungaria, Irlanda, Polonia și Portugalia.

Cercetătorii au făcut un raport între prezența trihalomentanilor și numărul cazurilor de cancer de vezică urinară. Analiza a arătat că cele mai multe îmbolnăviri legate de apa de la robinet au fost în Cipru, aproape un sfert din cazurile de cancer de vezică la nivel național. Cele mai multe cazuri s-au întregistrat în Spania – 1482 și Marea Britanie 1356.

Cercetătorii recomandă reducerea nivelului de trihalometani din apa potabilă și găsirea unor alternative de tratament al apei. Aprope 3000 de cazuri de cancer de vezică ar putea fi evitate la nivel european în fiecare an, dacă ar fi luate astfel de măsuri.