Candidoza vaginală, cea mai frecventă boală genitală întalnită la femei

Candidoza vaginală este cea mai frecventă boală genitală cu care orice femeie se confruntă la un moment dat în viață. Candidoza este una dintre bolile genitale imediate, care are un tratament foarte simplu, dar care netratată poate să aibă repercusiuni asupra vieții de cuplu și a vieții reproductive a femeii respective. Candidoza este rar întâlnită la bărbat.

Cauza principală a apartiției candidozei vaginale o reprezintă o ciupercă denumită Candida Albicans.
Aceasta  este o ciupercă care include mai multe familii. Cea mai frecventă este Candida Albicans, însă în ultimul timp s-a constatat în laboratoare prezența unei rude a Candidei Albicans, Candida Tropicalis, care mimează candidoza și se tratatează cu antifungice speciale, foarte rar întâlnite în farmaciile noastre.
”Una din cauzele candidozei acute și recidivei candidozice este o toaletă vaginală inadecvată. Nu sunt recomandate spălăturile zilnice, nici cu apă simplă,dar nici cu soluții dezinfectante. Este indicat ca spălăturile să se facă, cel mai des, o dată pe săptămână și toaleta trebuie făcută dinspre vagin spre anus, pentru că altfel antrenăm artificial infecții în vagin”, ne sfătuiește dr. Roxana Dragu, medic primar obstetrică ginecologie, șef Secție Obstetrică-GinecologieSpitalul Județean Ilfov.
Absorbantele și tampoanele intravaginale pot fi factori favorizanți în declanșarea candidozei vaginale. Acestea modifică ph-ul și compoziția lactobacilillor în secreția vaginală, nu declanșează singure o candidoză, dar asociate cu o lenjerie strâmtă, cu o deprimare mai mică a organismului imediat apare candidoza vaginală.