Numărul incidentelor antisemite în Marea Britanie a înregistrat anul trecut un nivel record

Numărul incidentelor antisemite în Marea Britanie a înregistrat anul trecut un nivel record, pe fondul acuzaţiilor conform cărora Partidul Laburist nu a reuşit să combată eficient acest fenomen prezent în rândurile membrilor săi, indică un raport publicat joi de Community Security Trust (CST), organism consultativ evreiesc, transmite Reuters.

Potrivit CST, care oferă asistenţă pentru aproximativ 280.000 de evrei de pe teritoriul britanic, în 2019 s-au înregistrat 1.805 incidente antisemite, în creştere cu 7% faţă de 2018 şi reprezentând un record pentru al patrulea an consecutiv.

Directorul executiv al CST, David Delew, a afirmat că numărul real de acte antisemite este probabil mai mare decât cele consemnate.

”Este evident că atât social media, cât şi politica tradiţională sunt locuri de unde trebuie să dispară antisemitismul şi rasismul, dacă dorim ca lucrurile să se îmbunătăţească”, a spus Delew.

În cazul Marii Britanii, CST a explicat că s-a manifestat o creştere a numărului incidentelor antisemite în lunile în care problemele din Partidul Laburist legate de antisemitism au fost prezente în presă.

După ce Jeremy Corbyn a devenit liderul Partidului Laburist, în 2015, formaţiunea a devenit ţinta acuzaţiilor de antisemitism, pe care nu a reuşit să le demonteze prin măsuri concrete.

Principala explicaţie a creşterii numărului incidentelor antisemite în Marea Britanie este sporirea antisemitismului în mediul online.

Din numărul total de incidente antisemite, 224 au avut legătură cu acest partid, a precizat CST. Un număr mare de acte antisemite s-au produs în numai trei zone – Barnet, Hackney (ambele districte ale Londrei) şi Salford (nordul Angliei), unde trăiesc cele mai mari comunităţi evreieşti.

De asemenea, sporirea intoleranţei după ce britanicii au votat, în 2016, pentru ieşirea din Uniunea Europeană a condus la o atmosferă în care este posibil ca oamenii să simtă că pot să-şi exprime ”ura faţă de ceilalţi”, mai menţionează raportul CST. AGERPRES