Chişinău, 11 feb. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a avut marți o discuție cu Peter Eriksson, ministrul pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională al Suediei, aflat în vizită în țara noastră. La ședință a participat și Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în R. Moldova, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Premierul a mulțumit autorităților suedeze pentru asistența tehnică și financiară oferită Republicii Moldova, de cca 10 ani, în diverse domenii. Suedia este în top 5 donatori ai țării noastre, cu o contribuție anuală de peste 12 milioane euro. În special, a apreciat sprijinul acordat Moldovei pe dimensiunea integrării europene, dar și a gestionării finanțelor publice.
Oficialii au remarcat importanța asigurării independenței energetice a Republicii Moldova și au discutat oportunitățile țării dacă se va concentra pe producerea energiei solare și celei eoliene. Potrivit ministrului suedez, UE și alți parteneri de dezvoltare ar fi deschiși pentru finanțarea unor asemenea proiecte în țara noastră.
Ion Chicu a salutat recomandările și a mai accentuat importanța dezvoltării sectorului IT în Moldova, care deja arată rezultate pozitive. Exportul serviciilor IT a depășit volumul exportului producției vinicole. În acest domeniu ar fi binevenit sprijinul partenerilor suedezi, dar și pe altele, precum: combaterea traficului de ființe umane, a corupției, dar și securitatea ecologică.
În context, premierul a apreciat utilitatea studiului de impact, finanțat de Suedia, privind construcția hidrocentralei ucrainene pe râul Nistru. „Pentru a asigura ecologia râului Nistru, Guvernul nu va accepta niciodată construcția acestei hidrocentrale. Suntem în negocieri cu partea ucraineană la acest subiect”, a precizat Ion Chicu.
Un alt subiect discutat a vizat evoluția situației privind reglementarea problemei transnistrene, în contextul în care Suedia va prelua președinția OSCE în 2021. Premierul a comunicat că trebuie continuate proiectele lansate, pas cu pas, și Guvernul acționează conștiincios în gestionarea acestui subiect. Totodată, se mizează pe rezultatele negocierilor în formatul „5+2”.