ANPC demarează controale cu privire la modul de comercializare a echipamentelor de protecţie pentru coronavirus

Play

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a demarat, începând de miercuri, o acţiune naţională de control şi supraveghere a pieţei cu privire la modul de comercializare, de informare a consumatorilor, de afişare a preţurilor şi a modului de derulare a eventualelor promoţii pentru echipamentele de protecţie pentru coronavirus, se precizează într-un comunicat transmis miercuri de ANPC.

„În contextul, în care a crescut exponenţial cererea de achiziţionare a echipamentelor de protecţie ca urmare a extinderii epidemiei de coronavirus, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a demarat, începând de astăzi, o tematică naţională de control şi supraveghere a pieţei cu privire la modul de comercializare, de informare a consumatorilor, de afişare a preţurilor şi a modului de derulare a eventualelor promoţii pentru aceste echipamente de protecţie”, se menţionează în comunicatul remis miercuri de ANPC.

Preţul măştilor medicale a cunoscut variaţii majore de preţ în ultimele zile, pe fondul cererii crescute din partea consumatorilor.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat marţi că autoritatea de concurenţă investighează comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecţie medicală, în contextul scumpirii masive a acestora.

„La ora actuală cererea de echipamente medicale de protecţie, respectiv măşti medicale, este foarte mare, iar producătorii nu reuşesc să acopere solicitările. În acelaşi timp, însă, nu este normal ca unele companii să profite de această situaţie şi să crească preţurile nejustificat”, a precizat el.

Potrivit acestuia, companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, dacă se dovedeşte că au încălcat legea.

Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) susţine că, în momentul de faţă, farmaciile dispun de un stoc minimal pentru cererile curente de măşti de protecţie, fără posibilitatea de a suplimenta, ca urmare a lipsei de stoc la nivel de producători (naţional şi internaţional). AGERPRES