Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că formaţiunea sa susţine nominalizarea unui premier independent.
„Am revenit asupra propunerii pe care am făcut-o şi data trecută, referitoare la soluţia de deblocare din actuala criză politică. Suntem într-un impas în care se vede din ce în ce mai clar că nu există posibilitatea configurării unei majorităţi, nici în jurul PNL şi nici pe cealaltă parte. De aceea, soluţia optimă într-o astfel de situaţie este un premier independent, care să conducă un guvern însărcinat cu organizarea alegerilor la termen. Deci, nu anticipat, pentru că este evident că nu se realizează o majoritate în jurul ideii de anticipate”, a arătat el, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.
Tăriceanu a adăugat că un astfel de prim-ministru nu ar trebui să fie propus de formaţiunile politice, ci trebuie să fie „o persoană neutră, relativ echidistantă de partidele politice”. El a mai apreciat că ar trebui să fie o persoană care „să aibă o anumită recunoaştere, un anumit prestigiu” intelectual, profesional.
Pe de altă parte, Tăriceanu a subliniat că nu va mai susţine un guvern format de Ludovic Orban, deoarece acesta a încălcat prevederile acordului politic PNL-ALDE.
„Având în vedere încălcarea flagrantă şi vădită a acordului politic pe care l-am semnat cu domnul Orban înainte de învestirea sa ca prim-ministru, în luna noiembrie, şi care prevedea în mod explicit că sunt interzise racolările de parlamentari, aleşi locali şi alţi membri între partidele noastre, nu mai putem să îi acordăm încă o dată încrederea. Deci nu se poate conta pe votul nostru pentru susţinerea unui alt guvern format de domnul Orban cu PNL”, a spus liderul ALDE.
El a atras atenţia şi asupra consecinţelor negative pe care le presupune prelungirea crizei politice, în contextul „riscurilor suplimentare legate de izbucnirea unei epidemii de coronavirus” în România.
„Există o stare de crispare, de încordare, de temere a nivelul populaţiei, care a generat tot felul de acţiuni de panică. (…) Această situaţie nu poate fi ignorată. Măsurile care s-au luat până în momentul de faţă le considerăm că sunt insuficiente. Autorităţile nu sunt pregătite şi trebuie avut în vedere şi acest factor suplimentar”, a spus el.
Tăriceanu a adăugat că a prezentat îngrijorările ALDE privind evoluţia economiei româneşti, inclusiv în contextul secetei.
„Sunt semne îngrijorătoare. Nu numai devalorizarea leului, care văd că continuă, ci faptul că Ministerul de Finanţe duce o politică greşită de împrumuturi pentru finanţarea deficitului bugetar. Nu în ultimul rând, seceta care a cuprins întreaga Românie va avea drept consecinţă rezultate foarte proaste în agricultură, ceea ce va duce la scăderea creşterii PIB, deci la un rezultat economic nu foarte bun pe acest an. Nu sunt măsuri luate pentru prevenirea consecinţelor secetei, sub nicio formă”, a declarat Tăriceanu. AGERPRES