În Moldova, femeile sunt mai numeroase, mai instruite şi trăiesc mai mult decât bărbaţii

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. Biroul Naţional de Statistică (BNS) a făcut în ajunul Zilei Internaţionale a Femeii, marcată pe 8 martie, un tradiţional portret statistic al femeilor şi bărbaţilor din Republica Moldova. Conform acestuia, femeile predomină în numărul populaţiei, speranţa de viaţă la femei este mai mare, femeile se căsătoresc mai timpuriu decât bărbaţii şi au un nivel de instruire mai înalt,  transmite MOLDPRES. 

 „Populația feminină predomină în rândul populației cu reședință obișnuită. În anul 2018, la 100 femei reveneau 91 bărbați. Raportul diferă semnificativ în funcție de anumite grupuri de vârstă. Bărbații predomină în grupul de vârstă 0-14 ani, raportul fiind de 105 bărbați la 100 femei. În grupul de vârstă 15-34 ani, numărul bărbaților și femeilor este aproape identic. Diferențele sunt mai accentuate în cazul populației în vârstă de 35-64 ani și 65 ani și peste, la 100 femei revenind 91 bărbați și respectiv 61 bărbați”, indică studiul BNS.

De asemenea, „femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii, în medie cu 8,7 ani. Speranţa de viaţă la naştere, în anul 2018, a constituit 75 ani pentru femei şi 66,3 ani în cazul bărbaţilor. Acest decalaj se datorează nivelului mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor, în special a celor în vârstă aptă de muncă (16-62 de ani)”.

„Vârsta medie a femeii la prima căsătorie, în anul 2018, a constituit 25,8 ani, iar la bărbaţi de 28,7 ani. Cei mai mulţi bărbaţi, care s-au căsătorit în anul 2018, aparţin grupului de vârstă 25-29 ani (37,9%), iar în cazul femeilor predomină căsătoriile la vârsta de 20-24 ani (36,5%)”, afirmă statisticienii din Moldova. Aceştia mai precizează că „căsătoriile de până la 20 ani sunt mai frecvente în mediul rural: 10,2% din numărul căsătoriilor înregistrate în mediul rural au fost încheiate de femei în vârstă sub 20 ani, faţă de 4% din căsătorii la femeile de aceeași vârstă, în mediul urban”.

Potrivit Biroului de Statistică, femeile în vârstă de 25-64 ani au un nivel de instruire mai înalt comparativ cu cel al bărbaţilor de aceeași vârstă. Cel mai mare decalaj este înregistrat pentru nivelul superior, or, în anul 2018, 22,8% din femeile de această vârstă au atins acest nivel, comparativ cu 17,3% din bărbaţii de aceeași vârstă.

Acelaşi raport mai arată că în ţara noastră rata de ocupare în rândul femeilor este mai mică decât cea a bărbaţilor, femeile ocupate au un nivel de studii mai înalt decât bărbații, femeile lucrează preponderent în sectorul serviciilor. De asemenea, femeile, într-o măsură mai mare, preferă activităţi salariate şi locuri de muncă formale, proporţia bărbaților conducători de toate nivelurile este mai mare decât cea a femeilor, femeile câștigă în medie cu 14% mai puțin decât bărbații, iar majoritatea deputaților sunt bărbaţi, femeile continuând să fie subreprezentate în Parlament.

Ziua Internațională a femeii este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. În data de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în 60 de state, în unele țări fiind declarată prin lege zi liberă. De 8 martie, de regulă, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții.