Guvernul Republicii Moldova a declarat stare naţională de urgenţă în legătură cu infecţia COVID-19

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Guvernul Republicii Moldova a declarat stare de urgenţă în ţară. Decizia a fost luată de membrii Cabinetului de miniştri, în şedinţa din seara de luni, 16 martie, în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului de tip nou COVID-19, transmite MOLDPRES.

Starea de urgenţă naţională a fost recomandată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, iar anterior a fost solicitată astăzi de şeful statului, Igor Dodon, în cadrul unui apel către cetățeni.  

Potrivit legislației, starea de urgență se declară la propunerea preşedintelui Republicii Moldova sau a Guvernului, fiind aprobată de Parlament. Durata stării de urgenţă nu depăşește 60 de zile și în funcţie de evoluţia situaţiei, șeful statului sau Executivul poate solicita Legislativului prelungirea sau reducerea duratei stării de urgenţă, precum şi extinderea sau restrângerea ariei de acţiune a acesteia.

Pe durata stării de urgenţă, în funcţie de situaţia concretă, pot fi aplicate următoarele măsuri: instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară; dispunerea raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate; introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii; efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă; stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţii publice, soluţionarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfăşurării lucrărilor de salvare-deblocare şi a altor lucrări de neamânat ş.a.

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus. În R. Moldova, conform informațiilor oficiale, în prezent, sunt înregistrate 29 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19.