Fiica fostului preşedinte uzbec Islam Karimov, o vreme atotputernică înainte de a cădea în dizgraţie şi a fi apoi încarcerată, a primit miercuri o înăsprire a pedepsei sale până la peste 13 ani de închisoare, informează AFP.
Gulnara Karimova, 47 de ani, fiica mai mare a preşedintelui decedat în 2016, după mai mult de un sfert de secol de conducere inamovibilă a acestei ţări din Asia Centrală, a fost condamnată în 2017 la 10 ani de închisoare pentru fraude, deturnări de fonduri şi mită în valută atingând sume uriaşe.
Această pedeapsă a fost înăsprită miercuri până la 13 ani şi 4 luni de închisoare, în timpul unei audieri în spatele uşilor închise la Taşkent, a anunţat Curtea Supremă.
Mai multe alte persoane acuzate de complicitate au primit pedepse ce ajung până la 20 de ani de închisoare.
În 2018, prima condamnare a Gulnarei Karimova fusese într-o primă etapă comutată la cinci ani de arest supravegheat la domiciliu. Ea a fost trimisă la închisoare în martie 2019 pentru a ispăşi restul pedepsei, după ce a încălcat procedurile de arest la domiciliu şi a refuzat să plătească despăgubiri statului.
În 2019, această fostă diplomată şi interpretă de muzică pop a asigurat că a plătit statului uzbec mai mult de 1 miliard de euro din „averea sa personală”, cerând scuze poporului uzbec pentru „decepţiile pe care le-a putut genera”.
Soarta Gulnarei Karimova a făcut multă vreme obiectul a numeroase zvonuri. Justiţia uzbecă o acuză că a făcut parte dintr-un „grup infracţional” ce controla active în 12 ţări, inclusiv proprietăţi la Londra, Dubai, un castel lângă Paris sau o vilă pe Coasta de Azur.
O vreme considerată succesoare a tatălui său la preşedinţia Uzbekistanului, Gulnara Karimova a căzut în dizgraţie după ce l-a comparat pe Islam Karimov cu Stalin şi le-a criticat public pe mama şi sora sa.
Fostă ambasadoare a ţării sale la ONU, dar cunoscută şi pentru organizarea de parade de modă, lansarea unei linii de bijuterii sau interpretarea de cântece pop, inclusiv cu actorul francez Gerard Depardieu, Gulnara Karimov a fost citată în dosare de corupţie la scară largă în numeroase ţări, în Europa şi în SUA. AGERPRES