Cultura

Stare de lectură. Ziua 2: Cele patruzeci de legi ale iubirii de Elif Shafak

Editura Polirom vă invită să descoperiți cărțile incluse în campania „Stare de lectură”, campanie derulată în perioada 17 martie-17 aprilie 2020 pe www.polirom.ro, mai multe detalii aici.

Recomandarea noastră pentru ziua 2 a campaniei este romanul Cele patruzeci de legi ale iubirii de Elif Shafak, apărut în trei ediții la Polirom, în traducerea Adei Tanasă. Cele patruzeci de legi ale iubirii poate fi achiziționat împreună cu romanele Palatul Puricilor și Onoare, într-un pachet promoțional cu un preț irezistibil, click aici.

Viaţa Ellei Rubinstein – o mamă casnică şi o soţie nefericită din suburbiile Bostonului zilelor noastre – se schimbă din temelii cînd, la aproape patruzeci de ani, se angajează la o agenţie literară unde i se cere să scrie un referat despre romanul unui autor necunoscut. Astfel descoperă povestea fascinantei legături spirituale dintre faimosul poet persan Rumi şi dervişul sufit Shams din Tabrīz, astfel cunoaşte forţa eliberatoare a iubirii care a schimbat destinele celor doi prieteni şi care îl va schimba curînd şi pe al ei: între Ella şi Aziz Zahara, autorul romanului, începe un schimb epistolar, apoi se înfiripă o minunată poveste de dragoste. O apologie a iubirii, privită în multiplele sale ipostaze, romanul Cele patruzeci de legi ale iubirii punctează cu subtilitate diferenţele dintre religie şi spiritualitate, dintre datorie şi iubire.

Elif Shafak este una dintre cele mai premiate romanciere contemporane şi cele mai citite scriitoare din Turcia. De asemenea, este comentatoare politică şi susţine discursuri publice inspiraţionale. Scrie în turcă şi în engleză, a publicat 15 cărţi, dintre care 10 romane, cele mai cunoscute fiind Bastarda Istanbulului şi Cele patruzeci de legi ale iubirii.

În Marea Britanie, cărţile îi sînt publicate de Penguin Books, iar drepturile sale internaţionale sînt gestionate de Curtis Brown. Elif Shafak ţine discursuri pentru TED Global, este membră a Weforum Global Agenda Council on Creative Economy din Davos şi membră fondatoare a Consiliului European pentru Afaceri Externe şi Relaţii Internaţionale. În 2010 a primit de la guvernul francez distincţia l’Ordre des Arts et des Lettres.

A publicat articole în reviste şi ziare importante din lumea întreagă, printre care se numără Financial TimesThe GuardianThe New York TimesThe Wall Street JournalDer Spiegel şi la Repubblica. A predat la mai multe universităţi din Turcia, Marea Britanie şi SUA. Are o licenţă în relaţii internaţionale, un master în studii de gen şi un doctorat în ştiinţe politice. Este cunoscută ca apărătoare a drepturilor femeii, minorităţilor şi comunităţii LGBT. Ca susţinătoare de discursuri, Elif Shafak este reprezentată de London Speaker Bureau, Chartwell Speakers şi Penguin Speakers Bureau. Cărţile sale s-au aflat pe lista mai multor premii prestigioase, printre care Orange Prize, MAN Asian Prize, Baileys Prize şi IMPAC Dublin Award, şi printre finaliste la Independent Foreign Fiction Prize şi RSL Ondaatje Prize. Elif Shafak a fost membră în juriul Foreign Fiction Prize (2013), Sunday Times Short Story Award (2014, 2015), 10th Women of the Future Awards (2015), FT/Oppenheimer Funds Emerging Voices Awards (2015, 2016), Baileys Women’s Prize for Fiction (2016) şi Man Booker International Prize (2017).

Related Articles

Back to top button