Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Calinic Argeşeanul, le transmite credincioşilor că decizia de a se oficia slujbele doar în afara bisericilor este, în actualul context, una potrivită, care nu trebuie privită ca o abatere de la „rânduială”.
„Hotărârea Guvernului şi a organelor abilitate ale Statului ca să nu se mai facă, o vreme, slujbele în spaţii închise, este doar un mijloc de prevenţie. Unora ni se pare o abatere de la rânduiala îndătinată de veacuri. În acest context, subliniem cu toată convingerea, că săvârşirea slujbelor în aer liber, pentru o vreme (până ce se vindecă România de năvălirea virusului) este o hotărâre salutară şi potrivită, fără a se pricinui nicio suferinţă Bisericii Ortodoxe a României, deci nici credincioşilor şi nici ierarhiei bisericeşti, ca şi până acum, când s-au făcut slujbe în aer liber! (…) Deci, ne putem închina şi ruga ‘în Duh şi adevăr’ oriunde pe faţa Pământului, în biserică şi în afară, în Cosmos, în Univers, în Biserica cea Mare a Domnului Dumnezeu. Aşa se evită aglomeraţia, infestarea cu microbi, calamităţile naturale”, se arată într-un mesaj postat joi pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
Credincioşii sunt sfătuiţi ca şi în cazul slujbelor oficiate în aer liber să păstreze o distanţă de un metru între ei, pentru a evita contaminarea.
„Dacă nu ştim să măsurăm cu pasul, recomand să aibă fiecare câte un toiag de un metru (la purtător!) şi să măsoare fiecare distanţa, pentru siguranţă. Toiagul e bun pentru trei lucrări rapide: măsurarea distanţei dintre creştinii la rugăciune, potrivit rânduielilor oficiale ale Statului; sprijinirea în toiag la mers; apărarea de năvala câinilor, dacă sunt umblători prin localitate. Aşadar, la rugăciuni, în ‘Duh şi adevăr’, sub bolta cerească, fără spaime de cutremure, foc, ape şi virusuri de orice fel, dacă ne întoarcem de la păcate şi ne îndreptăm paşii spre viaţa în sfinţenie dumnezeiască”, a mai transmis arhiepiscopul Calinic. AGERPRES