Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc pe 22 martie Sfinții 40 de Mucenici. Aceştia au fost toţi ostaşi în armata romană, într-o vreme când credinţa creştină era considerată păgubitoare pentru bunul mers al lumii, şi care au fost executaţi pentru că au ales creştinismul, notează MOLDPRES.
Succesele armatei Imperiului Roman erau strâns legate de ajutorul pe care zeii îl acordau ostaşilor, iar ajutorul era intermediat de jertfe. La începutul secolului al IV-lea, unitatea militară însărcinată cu apărarea graniţei de răsărit a Imperiului îşi avea tabăra în cetatea armeană Sevasta.
Conducătorul unităţii, Agricola, a organizat jertfe colective pe care subordonaţii săi să le aducă zeilor, pentru a implora ocrotirea lor. 40 de soldaţi au refuzat să se supună obiceiului păgân, justificându-şi atitudinea prin credinţa lor creştină. Au fost ameninţaţi şi judecaţi pentru nesupunere. Răspunsul lor a fost că în ceea ce priveşte credinţa, sunt supuşi altui împărat şi ar fi o ofensă la adresa lui să aducă jertfe unor zei.
Au fost afundaţi într-un lac cu apă foarte rece, în nădejdea că frigul i-ar putea face să se răzgândească. Cei 40 au rezistat îngheţului ţinându-se în braţe câte doi. De aici vine tradiţia măcinicilor, acei covrigei fierţi lipiţi câte doi, care simbolizează pe cei 40 de Mucenici în lacul îngheţat.
Deşi au rezistat frigului, ei au primit totuşi moarte martirică prin arderea pe rug, la data de 9 martie anul 320. Covrigeii care se prepară de Mucenici mai simbolizează şi cununile luminoase coborâte din cer deasupra capetelor celor 40 înainte să-şi dea ultima suflare. Preoţii spun că cele 40 de pahare pe care tradiţia populară le include în meniul sărbătorii fac parte dintr-un obicei străin de spiritul creştin. Biserica dezleagă la vin în această zi, dar nu la beţie.
Biserica afirmă că Sfinţii 40 de Mucenici transmit un alt mesaj: anume că bărbăţia, curajul, sunt puteri spirituale care se măsoară nu prin rezistenţa la băutură, ci prin capacitatea de sacrificiu.
Tot astăzi, creştinii marchează şi Duminica Sfintei Cruci, consemnată în cea de-a treia duminică din Postul Mare, dinaintea sărbătorilor de Paşti. În această duminică, slujbele includ o cinstire specială a Crucii, care îi pregătește pe credincioși pentru amintirea Răstignirii din timpul Săptămânii Patimilor și pentru Învierea Domnului.