Șeful statului a dezaprobat numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării

 Șeful statului, Igor Dodon, a dezaprobat astăzi numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării, informează MOLDPRES.

Oficialul a specificat că „actul învestirii ministrului Apărării e dincolo de limita legitimității politice și arată cum neputința îi face pe guvernanți să comită erori grave”.

„Prin faptul că nu le-am permis celor din guvernarea democrată să forțeze mâna președintelui, i-am adus în situația ca să utilizeze din nou Curtea Constituțională. Însă precedentele pe care democrații au îndrăznit să le creeze vor deveni instrumentul din cauza căruia aceștia vor avea de pătimit”, a scris Dodon pe o rețea de socializare.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, în calitate de șef interimar al statului, a semnat astăzi decretul privind numirea lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării, iar ulterior acesta a depus jurământul.

Candidatura lui Eugen Sturza a fost propusă Preşedintelui ţării pe 12 septembrie, de către Prim-ministru, însă aceasta a fost respinsă de şeful statului. Premierul a înaintat repetat aceeaşi candidatură, care din nou a fost respinsă. Ulterior, Executivul s-a adresat Curţii Constituţionale pentru a clarifica acţiunile ce pot fi întreprinse de către Prim-ministru şi deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care Preşedintele refuză propunerea repetată de numire în funcţie a unui ministru. În urma sesizării, Curtea a emis un aviz prin care a stabilit că speakerul sau Premierul pot emite decretul de numire a ministrului Apărării și pot primi jurământul acestuia.