UE coordonează pe interior asistența care ar putea fi oferită țărilor vecine în contextul Covid-19

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Oleg Țulea a avut luni o convorbire telefonică cu Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere Olivér Várhelyi, informează MOLDPRES cu referire la serviciul de presă al MAEIE.

Ministrul Țulea a subliniat că Guvernul Republicii Moldova rămâne deplin angajat în implementarea Acordului de Asociere și avansarea integrării europene a țării. Autoritățile vor continua să se concentreze pe asigurarea unui dialog politic intens și a cooperării sectoriale cu UE. Comisarul Várhelyi a fost informat despre acțiunile autorităților cu privire la promovarea reformelor prioritare.

Ambii oficiali au subliniat importanța unei comunicări publice corecte pe subiecte ce vizează dialogul RM-UE, precum și contracararea dezinformării și știrilor false. În acest sens, ministrul Oleg Țulea a dezaprobat ferm cazul recent privind apariția în presa moldovenească a scrisorii fabricate la adresa unui înalt oficial european.

O atenție specială a fost acordată cooperării RM-UE în ceea ce privește contracararea pandemiei COVID-19. Ministrul Țulea l-a informat pe Comisarul Várhelyi despre situația curentă din Republica Moldova, referindu-se și la necesitățile de asistență existente pentru gestionarea situației.

Comisarul Várhelyi a informat că, actualmente, UE coordonează pe interior asistența care ar putea fi oferită țărilor vecine, autoritățile moldovenești urmând să fie informate la acest subiect în timpul apropiat.

De asemenea, șeful diplomației moldovenești a solicitat asistența instituțiilor europene în facilitarea repatrierii cetățenilor moldoveni de pe teritoriul UE, precum și exporturilor de produse de importanță sporită în contextul crizei.

Ministrul Oleg Țulea a apreciat pozitiv Comunicarea Uniunii Europene cu privire la obiectivele de viitor ale Parteneriatului Estic, menționând că aceasta oferă o bază bună pentru a promova o cooperare mai ambițioasă în perioada post-2020.

Oficialii au convenit să rămână în contact strâns pentru coordonarea acțiunilor.