STAȚI ÎN CASĂ SAU NOUL SESAM DESCHIDE-TE!

”Potrivit OMS, situația este din ce în ce mai gravă, iar pandemia de coronavirus accelerează.a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă de la sediul organizației din Geneva.
„A fost nevoie de 67 de zile de la primul caz raportat pentru a ajunge la 100.000 de cazuri, 11 zile pentru al doilea 100.000 de cazuri și doar patru zile pentru al treilea 100.000 de cazuri”, a adăugat acesta.
De asemenea, Tedros a anunțat că va cere G20, grupul internațional de lideri guvernamentali și bănci centrale, să crească producția de echipamente de protecție pentru medici și asistente și să evite să pună interdicții de export în privința uneltele de salvare a vieții.
În prezent, OMS a cerut deja furnizorilor de echipamente de protecție să acorde prioritate trimiterii echipamentelor în regiunile cele mai afectate de virus și stocarea descurajată a echipamentelor de protecție de către publicul larg.
„Avem nevoie de unitate între țările G20 care au peste 80% din PIB-ul global”, a declarat directorul OMS.
„Dacă nu acordăm prioritate protejării lucrătorilor din domeniul sănătății, mulți oameni vor muri, deoarece medicul care și-ar fi putut salva viața este bolnav”, a adăugat acesta.
Vineri, oficialii OMS au avertizat că epidemia de coronavirus ar putea acapara sistemele de sănătate din întreaga lume în doar câteva săptămâni”.
Chiar dacă liderul OMS nu a luat caz de studiu situaţia din România, nu putem să nu recunoaștem secvențe comune relatărilor oficialului OMS și realitățile crude din spațiul mioritic, în ceea ce privește accelerarea coronavirusului, dublarea sau chiar triplarea numărului de infestări, creștere alarmantă a numărului morților, dar și a unui număr periculos de mare a infestării cadrelor medicale. Dacă iei dintr-un spital județean, 52 de cadre medicale, provoci un dezechilibru major dispozitivului luptei din linia întâi cu noul virus Covid-19.
De asemenea, România nu este atipică. Începe și ea să se confrunte cu lipsurile mondiale, de la teste la ventilatoare, acestea din urmă fiind barca cu ajutorul căreia se trece pe celălalt mal al Styxului, care au capacitatea de a ne uita moartea sau de a ne împrieteni cu ea.
Ciudată pare a fi acest tip de mutări graduale și nu așa cum mulți dintre specialiști le reclama, prin invocarea tăierii răul de la rădăcină, dintr-o lovitură.
Lipsa abc-ului echipării armatei care este trimisă pe câmpul de luptă să nimicească coronavirusul. Ne uităm și ne îngrozim când ne este dat să privim ”armata lui pește prăjit”, îmbrăcată în ”haine civile”, fără combinezoane, fără măști, fără viziere, fără mănuși, dar, trebuie să recunoaștem, cu nebunia sacrificiului, a nașterii eroilor din noi, fără prea multă osteneală, folosindu-ne de strămoșeasca strigare de luptă: ”Cu Dumnezeii mă-sii, înainte!” Cu acest strigăt încercăm să suplinim celelalte lipsuri lumești, cu atâta mai mult cu cât inima noastră de leu (a nu se confunda cu moneda națională) are o istorie care ne legitimează posibila miraculoasă victorie, așa cum a făcut-o și în timpul confruntările cu Imperiul Roman, sau, mai apoi, cu turcii, pe când aceștia formau Imperiul Otoman, cu nemții la Mărășești, când le-am explicat, fără traducător, ce însemnă ”Pe aici nu se trece”. În toate aceste confruntări, noi eram mai mult goi decât echipați, cu un efectiv de 10% din armatele invadatorilor, dar isteți, șmecheri, cunoscători a câmpului de luptă, mai ales că bătăliile se dădeau la noi acasă, cu arbitri noștri, cu fântânile noastre, cu holdele de noi pârjolite și, mai ales, cu vinul tras din teascuri de noi, pe care nimeni nu i-a întrecut vreodată la astfel de procedee gâlgâitoare.
O astfel de opțiune visătoare nu mai face astăzi doi bani, când nici măcar don Quijote de la Mancea nu a reușit să mai învingă Morile de Vânt, în timp ce Dante și-a redescoperit cu această ocazie a luptei cu noul coronavirus, lozinca de la intrarea în Infern:”Lasciate ogni speranza, voi ch’intrate”.
Continuă să se moară, așa cum se întâmplă când se dă liber la frupt, după un post purificator, sorit de fiecare dată să sfârșească într-un nou păcat.
”Stați în casă!” tinde să devină noua versiune a lui ”Sesam deschide-te!”, unde comoara nu este alta decât viața fiecăruia.
ADI CRISTI