USR propune cinci măsuri pentru gestionarea crizei generate de coronavirus în Suceava

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, propune cinci măsuri pentru gestionarea crizei generate de coronavirus în Suceava, prima dintre acestea fiind testarea în masă a populaţiei, prin folosirea testelor rapide.

„În primul rând, trebuie declanşată testarea extinsă, testarea în masă la nivelul oraşului Suceava şi al localităţilor limitrofe. E fundamental necesar, chiar dacă aceste teste pe care România le deţine, testele rapide, nu au acurateţe de 100%. Chiar dacă ele confirmă prezenţa virusului doar în ziua a patra sau a cincea, faptul că acurateţea este de 80% înseamnă deja un pas foarte mare. În momentul de faţă nu mai putem vorbi doar de o reacţie la contacte cunoscute, cum a fost până acum la nivel naţional. Este necesar ca la nivelul oraşului Suceava şi al localităţilor limitrofe să aibă loc această testare extinsă. Asta presupune, bineînţeles, a doua măsură, aducerea de echipamente Real Time PCR şi de specialişti pentru aceasta în judeţul Suceava şi în oraşul principal, pentru a nu transforma Suceava într-o Lombardie a României”, a declarat Barna, într-o conferinţă de presă susţinută vineri online.

El a adăugat că Suceava reprezintă „focarul principal” de coronavirus din România şi a susţinut izolarea judeţului şi întreruperea tuturor activităţilor neesenţiale pentru două săptămâni.

„În momentul de faţă, la Suceava, stăm pe o bombă cu ceas. Trebuie reacţionat ferm şi trebuie reacţionat dinainte să înceapă să vină sute de confirmări şi să ajungem la cifre cu adevărat devastatoare”, a afirmat liderul USR.

Barna a pledat şi pentru realizarea la nivelul Spitalului judeţean de urgenţă de circuite distincte între fluxul de persoane infestate cu noul coronavirus şi ceilalţi pacienţi care ajung la unitatea medicală în situaţii de urgenţă.

„Trebuie găsite soluţii, indiferent de specificul spitalului. Am văzut că la alte spitale s-au făcut secţii în curte. Trebuie făcut un ‘buffer’ care să funcţioneze, pentru că altfel situaţia se va degrada şi mai mult”, a spus el.

Preşedintele USR a cerut direcţionarea echipamentelor de protecţie achiziţionate de către diverse organizaţii în principal către Suceava. AGERPRES