FluxLocal

Cine poate beneficia de șomaj tehnic plătit de stat în această perioadă

  • Orice angajator care a închis temporar total sau parțial/a redus activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID 19, și a evidențiat în REVISAL angajații cărora le întrerupe temporar total/parțial contractul individual de muncă (CIM) și care au fost suspendate potrivit art. 52 alin. (1) lit. c din Codul muncii.
  • Șomajul tehnic, conform Codului muncii se acordă exclusiv angajaților având CIM. Inclusiv cluburile sportive și ONG-uri, practic oricărui angajator având salariați cu formă de angajare CIM.

(*) este eliminată necesitatea deținerii Certificatului de Situații de Urgență

(*) sunt eliminate condiționările de indicatori financiari

(*) este eliminată limitarea in funcție de numărul de salariați

 

Cine mai poate beneficia de alte indemnizații similare somajului tehnic plătit de stat în aceasta perioada?

 

  • Orice PFA, întreprindere individuală, persoane care obțin venituri exclusiv din contracte de drepturi de autor sau drepturi conexe, structurile sportive având contracte de activitate sportivă. Se depun online și se plătesc de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Iași.

Ce sume se plătesc din bugetul asigurărilor pentru șomaj?​

  • Angajatorii cu angajați având CIM:
    • pentru fiecare persoană – 75% din salariul brut al angajatului sau maxim 75% din câstigul salarial mediu brut (4072 lei);
    • Categoriile tip PFA, II, cei angajați cu drepturi de autor, orice formă de muncă aferentă meseriilor liberale: indemnizație lunară egală cu 75% din câștigul salarial mediu brut (4072 lei);
    • Structurile sportive pentru persoanele având contracte de activitate sportivă – 75% din drepturile în bani aferente contraprestației sportive sau maxim 75% din câștigul salarial mediu brut.

 

Angajatorii pot, dacă doresc si au fondurile necesare, să suplimenteze sumele până la minim 75% din salariu, conform Codului Muncii.

 

Excepții

✓ În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care, cel puțin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de urgență, acesta nu beneficiază de indemnizația în cauză.

✓ În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt suspendate ca urmare a instituirii stării de urgență, acesta beneficiază de indemnizația aferentă contractului individual de muncă cel mai avantajos.

✓ În situația în care un angajat are încheiate mai multe CIM-uri și toate sunt cu normă parțială, iar suspendarea intervine doar pentru unele dintre ele, atunci acesta va beneficia de indemnizația aferentă CIM cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

✓ Pensionarii care au CIM și acesta a fost suspendat, beneficiază de șomaj tehnic.

 

 

 

 

Related Articles

Back to top button