O organizaţie patronală a medicilor de familie a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, în care a reclamat faptul că CNAS a refuzat, după instituirea stării de urgenţă, validarea consultaţiilor realizate fără a fi semnate cu cardul de sănătate.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a anunţat că, pe data de 31 martie, a înregistrat o plângere formulată de o organizaţie patronală judeţeană a medicilor de familie, având ca obiect posibila săvârşire a infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.
În plângerea respectivă se arată că, în mod repetat, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar fi refuzat validarea consultaţiilor medicale realizate fără a fi fost semnate cu cardul de sănătate, ulterior intrării în vigoare a decretului nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe o perioadă de 30 de zile pe teritoriul României, care prevedea posibilitatea realizării acestor consultaţii în deplină legalitate şi fără utilizarea cardului, tocmai în scopul prevenirii răspândirii virusului.
Medicii de familie mai spun că, prin intermediul proiectului de act normativ referitor la reglementările privind desfăşurarea consultaţiilor medicale la distanţă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar urma să reglementeze această metodă doar pentru consultaţiile pacienţilor care suferă de afecţiuni respiratorii, în condiţiile în care o persoană, care nu prezintă încă simptomele specifice COVID-19, ar putea fi purtătoare de virus.
„Astfel, ar fi creată posibilitatea răspândirii noului coronavirus prin intermediul cardurilor de sănătate, pe de o parte, şi al persoanelor asimptomatice, pe de altă parte, în condiţiile în care cei mai mulţi medici de familie nu ar fi dotaţi cu echipament de protecţie împotriva infectării cu acest virus”, susţin medicii de familie.
Cercetările în acest caz sunt efectuate de Secţia 10 Poliţie Bucureşti, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.