Basarabia

Trei decenii de la prima ședința a primului Parlament al Republicii Moldova

Chişinău, 16 apr. /MOLDPRES/. La 17 aprilie 1990 a avut loc prima ședință a Parlamentului democratic ales al țării, informează MOLDPRES cu referire la Direcția generală comunicare și relații publice a Legislativului.

Parlamentul 1990 a fost rezultatul primei încercări de competiție electorală în condiții de pluralism politic. În urma scrutinului, în Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești de legislatura a XII-a de atunci, au fost aleși 371 de deputați, majoritatea dintre care au fost sprijiniți în campania electorală de noile formațiuni politice – Frontul Popular din Moldova, Mișcarea ”Unitate – Edinstvo”, precum și de Partidul Comunist al Moldovei.

La 23 mai 1991, în conformitate cu Hotărârea Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, fosta republică unională, RSSM, este redenumită în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova. Primul Parlament a avut trei preşedinţi: Mircea Snegur, Alexandru Moşanu şi Petru Lucinschi.

Supranumit Parlamentul Independenţei, legislativul 1990 a adoptat la 23 iunie 1990 Declaraţia Suveranităţii, iar la 27 august 1991 – Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, legile privind Drapel de Stat, Stema şi Imnul de Stat ale Republicii Moldova, precum și o nouă lege electorală, prin care s-a trecut de la sistemul electoral majoritar la cel proporțional, fiind prevăzută și micșorarea numărului de deputați la 104 persoane.

Related Articles

Back to top button