Senatul a adoptat, marţi, în şedinţa de plen, propunerea legislativă privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului, care prevede, printre altele, înfiinţarea unui Registru Naţional de diabet şi prediabet cu funcţii multiple legate în special de evidenţă, informare şi analiză.
Senatorii au votat telefonic pentru acest act normativ, fiind exprimate 130 de voturi „pentru”.
Iniţiat de 92 de parlamentari PSD, PNL, UDMR şi independenţi, proiectul prevede consacrarea unor drepturi, condiţii adecvate pentru menţinerea unui stil de viaţă sănătos, screening pentru depistarea precoce a diabetului, medicaţie şi suport adecvat, programe de depistare precoce a diabetului sau pentru întârzierea instalării lui.
Propunerea legislativă stipulează obligativitatea elaborării şi aprobării unei politici de prevenţie la nivel naţional de către autorităţile responsabile, stabileşte atribuţii clare pentru autorităţile administraţiei publice centrale, asigură cadrul legal autorităţilor publice locale pentru a interveni şi asuma responsabilităţi în ceea ce priveşte educaţia populaţiei şi încurajarea acesteia pentru adoptarea şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos.
„Prevalenţa diabetului în România este de 11,6% din populaţie ceea ce înseamnă că unul din zece români suferă de diabet, în timp ce prediabetul are o prevalenţă de 3 din 10. Din cauza incidenţei din ce în ce mai ridicate a complicaţiilor bolii, diabetul priveşte nu doar persoana cu diabet, ci fiecare familie în parte, medicii diabetologi, celelalte specializări implicate în managementul diabetului, autorităţi şi societate. (…) Adoptarea unei legi care să determine schimbări profunde la nivelul populaţiei în ceea ce priveşte adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi responsabil, precum şi măsuri instituţionale prin care îndeosebi cazurile cu risc crescut la diabet să fie depistate pentru o fază incipientă este nu numai o măsură obiectiv necesară, ci şi un act de responsabilitate socială şi politică”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
Şedinţa, condusă marţi din sala de plen de preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, asistat de secretarii Ion Ganea, George Dircă şi Marian Pavel, a avut loc, la fel ca şi cea de săptămâna trecută, cu prezenţă restrânsă în sală (36 de senatori), majoritatea parlamentarilor participând de la distanţă.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. AGERPRES