Călin Popescu-Tăriceanu salută decizia de a se redeschide hotelurile şi pensiunile

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, salută decizia de a se redeschide hotelurile şi pensiunile, dar pledează ca şi restaurantele să fie redeschise gradual, cu mărirea distanţei dintre mese.

„Am văzut zilele trecute un prim plan de repornire al celor din domeniul turismului (hoteluri şi restaurante, mai exact). Faptul că unul dintre cele mai lovite sectoare nu se dă bătut şi, în ciuda permanentelor descurajări din partea guvernanţilor, îşi face planuri de redeschidere mă face să am încredere că vom reuşi să revenim la o minimă normalitate. Nu sunt de acord cu Guvernul Orban care insistă ca doar hotelurile trebuie să fie deschise, în vreme ce restaurantele trebuie să rămână închise. Sunt mai degrabă de partea celor care spun că terasele cu o dimensiune mică şi medie trebuie deschise într-o primă fază”, a scris, miercuri, Tăriceanu, pe Facebook.

Potrivit liderului ALDE, măsuri precum mărirea distantei dintre mese, limitarea numărului de persoane care să stea la o masă, interzicerea grupurilor mai mari de 6 – 8 persoane, măsuri de igienă în bucătării, procedee de dezinfecţie periodică, „pot să facă dintr-o terasă un loc la fel de sigur ca oricare altul”.

Pentru următoarea etapă, Tăriceanu propune să fie redeschise şi restaurantele în spaţii închise cu aceleaşi măsuri de distanţare şi, poate, doar la 50% din capacitate.

„Salut redeschiderea hotelurilor şi a pensiunilor. Am încredere că cei mai mulţi conducători vor lua măsuri de siguranţă pentru turişti şi personal. Mă îngrijorează capacitatea redusă de testare a personalului, de dezinfecţie periodică a spaţiilor şi de purificare suplimentară a aerului. Sper să se găsească soluţii. Văd o dezbatere şi la nivelul UE cu privire la turism. O încurajez, dar mi-e frică de faptul că reacţia UE la repornirea turismului va fi la fel ca la gestionarea crizei medicale: fiecare pentru el!”, a adăugat Tăriceanu.

El susţine „o eşalonare judicioasă a concediilor, care ar ajuta la evitarea aglomeraţiei şi mărirea confortului pentru noi toţi”.

„Capacitatea proprietarilor de hoteluri şi restaurante de a lua măsurile de siguranţă cele mai bune trebuie dublată de efortul de a comunica acest lucru şi clienţilor şi personalului. Va trebui să învăţăm să convieţuim cu acest virus, va trebui să-l învingem noi pe el şi nu invers. Nu trebuie să ne îngheţăm viaţa, dar trebuie să ne luăm, fiecare, toate măsurile pentru a ne simţi în siguranţă”, a mai scris Tăriceanu. AGERPRES