Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, joi, extinderea listei cauzelor nonpenale ce pot fi judecate pe durata stării de urgenţă, printre acestea numărându-se şi litigiile privind achiziţiile publice.
„Pe durata stării de urgenţă (…), activitatea de judecată a instanţelor în materie nonpenală vizează judecarea, în fond sau în căile de atac, pe lângă cauzele menţionate în Hotărârea Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii 417/24 martie, şi a următoarelor cauze, în funcţie de competenţa acestora: judecătoriile – plângerile împotriva hotărârilor de respingere în procedură accelerată, precum şi plângerile împotriva hotărârilor de respingere a cererilor de acces la o nouă procedură de azil, formulate în baza Legii 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, cauzele care se judecă fără citarea părţilor şi cererile de restituire a cauţiunii”, potrivit hotărârii Secţiei.
La rândul lor, tribunalele vor soluţiona şi litigiile privind achiziţiile publice, cererile de deschidere a procedurii insolvenţei formulate de debitor, în temeiul art. 66 alin. (10), coroborat cu art. 71 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare şi cererile de suspendare a măsurilor contestate ale administratorului judiciar /lichidatorului judiciar, prevăzute la art. 59 alin. (7) din aceeaşi lege, contestaţii împotriva deciziei de concediere sau a deciziei de suspendare a contractului individual de muncă, cauzele care se judecă fără citarea părţilor şi cererile de restituire a cauţiunii.
Potrivit deciziei, Curţile de apel urmează să soluţioneze şi litigiile privind achiziţiile publice, cauzele care se judecă fără citarea părţilor, dar şi cererile de restituire a cauţiunii.
Secţia a luat aceste decizii având în vedere solicitările adresate Consiliului Superior al Magistraturii vizând extinderea listei cauzelor care se judecă pe durata stării de urgenţă şi opiniile exprimate de instanţele judecătoreşti în legătură cu aceste solicitări şi apreciind că evoluţia situaţiei de urgenţă „evidenţiază necesitatea ca unele dintre cauzele menţionate în aceste solicitări să fie soluţionate de instanţele de judecată pe durata stării de urgenţă”. AGERPRES