Luna mai va începe cu ploi şi descărcări electrice, conform meteorologilor

Chişinău, 30 apr. /MOLDPRES/. Următoarele trei zile de odihnă, care pun începutul lunii lui Florar, vor fi caracterizate de ploi cu descărcări electrice, pe întreg teritoriul ţării, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform meteorologilor, vineri, sâmbătă şi duminică, 1-3 mai, în toate regiunile ţării se aşteaptă valori termice ce vor oscila între 18-25 de grade Celsius, ziua, şi 7-12 grade, noaptea. De asemenea, începutul ultimei luni de primăvară este prognozat cu ploi abundente, însoţite de descărcări electrice.

Ploile mult aşteptate vor fi în stare să redreseze într-o anumită măsură sectorul agricol, compromis de seceta ce se menţine de câteva luni.

„Dacă în perioada următoare nu vor fi precipitații, situația se va agrava pe suprafețele unde grâul și orzul de toamnă au fost semănate după floarea-soarelui și porumb. În această situație nu este târziu ca aceste masive să fie semănate cu culturi agricole ce au o perioadă de vegetație mai scurtă, dar trebuie să fie respectate normele de însămânțare și de utilizare a erbicidelor. Totodată, dacă vor cădea precipitații, trebuie să păstrăm suprafețele unde există șansa de a recolta cel puțin 1,5-2 tone per hectar, ce vor putea fi utilizate pentru însămânțarea loturilor și de a evita importul semințelor”, a estimat Boris Boincean, doctor habilitat, profesor cercetător, director interimar al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, citat de MOLDPRES.

În calendarul popular, Mai este denumită „Florar” sau „Frunzar”, fiind considerată luna ierburilor şi florilor. „Acum se consideră că Raiul coboară pe pământ, pajiştile sunt verzi şi pline de flori multicolore, iar frunzişul pădurilor şi livezilor tresare sub adierea vântului”, indică surse folclorice.

În luna mai are loc creşterea în continuare a temperaturii aerului, valorile medii constituind în teritoriu între +15ºC la nord şi +16ºC la sud. Cea mai rece, pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe mare parte a teritoriului ţării, a fost luna mai din anul 1980, când temperatura medie lunară a aerului a constituit între +11,4ºC (Briceni) şi +13,4ºC (Bălţata). Cea mai caldă a fost luna mai din anul 2003, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +19,8ºC (Briceni) si +21,1ºC (Dubăsari).