Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” Sebeş, online
Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” Sebeş, una dintre cele mai longevive manifestări cultural-ştiinţifice de profil din România, se desfăşoară, la cea de-a 40-ediţie, în mediul online, fiind accesibile, prin intermediul paginii de facebook şi a canalului de youtube al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, evenimente desfăşurate în anii trecuţi.
Pentru a nu anula o manifestare care se desfăşoară cu regularitate din 1981, la fiecare început de mai, şi pentru se încadra în limitele şi restricţiile adoptate în vederea prevenirii extinderii contaminării cu virusul COVID-19, organizatorii festivalului, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, au propus un altfel de festival, desfăşurat în mediul online.
Astfel, vineri, prin intermediul paginii de facebook şi a canalului de youtube al Centrului Cultural „Lucian Blaga” au fost postate diverse mesaje – din partea autorităţilor locale, a membrilor familiei Blaga, a Academiei Române sau a altor colaboratori ai festivalului.
Fotografii alb-negru din povestea Festivalului „Lucian Blaga” vor fi accesibile vineri, de la ora 18,00, pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga”, urmând ca de la ora 20,00 să fie transmis un fragment din drama „Meşterul Manole”, regia Florin Coşuleţ, piesă înregistrată în mai 2018, în deschiderea celei de-a 38-a ediţii.
Tot online, pe facebook şi pe youtube, sâmbătă va fi redifuzată conferinţa susţinută în mai 2019 de academician Alexandru Surdu, preşedintele Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române, despre „Sistemul filosofic blagian”.
Vor mai fi accesibile diverse comunicări ştiinţifice, iar seara, de la ora 20,00, va fi pus în scenă, în aceeaşi manieră, spectacolul „Tulburarea apelor”, după Lucian Blaga, de regizorul Cosmin Pleşa, care a avut premiera în mai 2018.
Festivalul se va încheia duminică cu retransmiterea spectacolului extraordinar Gheorghe Zamfir i invitaţii săi – soprana Rodica Gabriela Anghelescu, Alexandru Pal şi Orchestra Cazanoi, desfăşurat în mai 2019.
Prin Biblioteca Municipală „Lucian Blaga”, Centrul Cultural „Lucian Blaga” a lansat proiectul digitizării publicaţiilor festivalului, respectiv revistele „Caietele Blaga” şi „Paşii Profetului”, care, începând de vineri, vor fi disponibile online, pe site-ul oficial al instituţiei şi vor putea fi accesate cu titlu de gratuitate.
În condiţiile instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României, organizatorii festivalului au procedat la modificarea şi completarea regulamentului pentru Concursul Naţional de Creaţie Literară şi Artă Plastică „Laudă seminelor, celor de faţă şi-n veci tuturor”, în sensul prelungirii termenului de predare al materialelor şi al introducerii unei modalităţi alternative de expediere a lucrărilor. Astfel, cei interesaţi au posibilitatea să se înscrie şi să trimită lucrările, pe adresa de e-mail contact@cclbsebes.ro, până la sfârşitul lunii mai 2020, jurizarea urmând a se desfăşura pe parcursul lunii iunie.
„Lucian Blaga rămâne una dintre cele mai emblematice personalităţi ale culturii româneşti contemporane, una dintre cele mai importante personalităţi ale Sebeşului, cu care autorităţile locale se mândresc şi pe care le evocăm în mod constant. În semn de respect şi preţuire faţă de prodigioasa activitate şi opera monumentală, autorităţile locale continuă, ca o datorie de onoare, proiectul Festivalului ‘Lucian Blaga’ Sebeş. Suntem convinşi că ediţia din acest an a festivalului, aşezată sub cupola ‘cunoaşterii’, ‘creaţiei’ şi ‘universalităţii’ spiritului blagian, desfăşurată într-o manieră originală şi în mai multe etape, va contribui la întărirea legăturilor create de-a lungul ultimelor patru decenii şi la generarea unor noi audienţe”, a transmis primarul Dorin Nistor.
Născut la Lancrăm, în 9 mai 1895, Lucian Blaga, care a fost propus pentru Premiul Nobel în 1956, a murit la Cluj-Napoca, pe 6 mai 1961. El a fost înmormântat în satul său natal în ziua în care ar fi trebuit să aniverseze 66 de ani. AGERPRES