Breaking News

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea:Unele evenimente ale Timişoarei Capitală Culturală Europeană (CCE) 2021 pot fi decalate în acord cu restricţiile post-pandemice

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, a atenţionat, joi, că unele evenimente ale Timişoarei Capitală Culturală Europeană (CCE) 2021 pot fi decalate în acord cu restricţiile post-pandemice, dar calendarul manifestărilor nu poate fi amânat cu un an.

El afirmă că cele două oraşe care au fost desemnate să deruleze programul oficial al Capitalelor Europene ale Culturii în acest an, Rijeka (Croaţia) şi Galway (Irlanda) au solicitat Comisiei Europene (CE) amânarea calendarului cultural cu un an, dar răspunsul CE a fost sceptic faţă de viabilitatea unei astfel de soluţii, motivat mai ales prin faptul că în 2021 urmează ca alte trei oraşe să fie gazdele programului cultural european, respectiv, Timişoara, Novi Sad şi Elefsina, nefiind acceptată desemnarea a mai mult de trei oraşe într-un an calendaristic.

„Din această cauză obiectivă, recomandările publice ale Comisiei Europene fac referire la faptul că este improbabilă amânarea cu un an a programului cultural. În schimb, la cererea oraşelor desemnate pentru acest program european în 2020 şi chiar 2021, anumite evenimente, spectacole sau proiecte culturale din cadrul programului pot fi replanificate şi regândite, fie numai prin extinderea în online şi digitalizarea producţiei, fie prin amânare punctuală şi reprogramare pentru anul următor, caz în care i se poate solicita Comisiei Europene prorogarea termenelor pentru desfăşurarea unora dintre activităţi, cât şi pentru replanificarea finanţărilor pentru anul calendaristic următor”, clarifică rectorul Marilen Pirtea, într-un comunicat transmis AGERPRES.

UVT este membru fondator al Asociaţiei Timişoara 2021 – CCE, care gestionează calendarul pregătitor şi planul de acţiune pentru anul european la Capitalei Culturale Europene 2021, pentru care Timişoara a fost desemnată să joace acest rol, alături de oraşele Novi Sad, din Serbia şi Elefsina, din Grecia.

Pirtea menţionează faptul că pe fondul neliniştilor instalate datorită crizei pandemice, aşteptările pentru o largă participare a publicului la spectacolele, evenimentele şi acţiunile culturale din 2021 s-au diminuat, oferind în schimb oportunitatea de a înlocui, chiar şi numai parţial, audienţa publicului prezent de la spectacolele anului cultural prin atragerea unui public internaţional, provenit prin mediul online.

Propunerea avansată recent de UVT de a realiza transferul spre comunicarea digitală a producţiilor culturale, astfel încât programul „Timişoara 2021” să devină o premieră absolută, într-o primă ediţie a Capitalei Culturale Europene în format digital, a suscitat un interes semnificativ, provocând atât reacţii de susţinere, cât şi unele mai rezervate.

Primarul Nicolae Robu a respins categoric, la finele lunii aprilie, propunerea ca exercitarea titulaturii de Capitală Europeană Europeană 2021 a Timişoarei să fie în format digital, întrucât „câştigarea dosarului de candidatură a ţinut cont tocmai de activităţi cultural-artistice care să apropie oameni, să trăiască pe viu emoţia unor spectacole şi nicidecum accesând pagini de internet”.

„Lucrul acesta vi-l spun eu, calculatorist, adept al digitalizării. Trebuie să se înţeleagă spiritul acestui proiect de ‘CCE 2021’. În primul rând, noi am obţinut aprobarea de a fi CCE pe baza unui big-book şi nu putem veni acum să spunem că nu facem ceea ce am promis când ne-aţi declarat pe noi câştigători, ci vom face variantă digitalizată. Noi nu am cerut nicio amânare, pentru suntem capabili să exercităm această calitatea de CCE de la 1 ianuarie 2021”, afirmat Nicolae Robu. AGERPRES