Costel Alexe: România are cel puţin 500.000 de hectare de terenuri degradate

România are cel puţin 500.000 de hectare de terenuri degradate, iar în acest context avem în plan să demarăm cea mai mare extindere a fondului forestier din ultimii 30 de ani, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„Suntem aici pe un teren degradat. Un teren cu destinaţie agricolă, dar necultivat de mulţi ani. Un teren care nu foloseşte nici agriculturii şi nici nu este împădurit. Astfel de locuri sunt peste tot în ţară! Ultimele date de inventar sunt la nivelul anului 2014, iar, potrivit datelor INS, în România sunt cel puţin 500.000 de hectare de terenuri degradate. Aceste date trebuie actualizate şi văzute direct din teren. Pentru că planul nostru este să le împădurim. Urmează etapa de toamnă a celei mai mari campanii de împădurire din ultimul deceniu: „O pădure cât o ţară”. Gândiţi-vă că, dacă planul nostru se împlineşte, aceasta ar fi cea mai mare extindere a fondului forestier din ultimii 30 de ani!”, a spus Alexe, aflat pe un teren degradat de pe raza localităţii Orbeasca din judeţul Teleorman.

Acesta a adăugat că, în ultimii zece ani, au fost împădurite în România doar 26.000 de hectare de terenuri degradate.

„Le-am cerut tuturor primarilor din ţară să identifice în timp cât mai util terenurile degradate şi să demareze măsurile necesare în vederea completării fişei perimetrului de ameliorare, care va sta la baza împăduririi terenurilor în campania de împădurire din toamnă şi în cele din sezoanele următoare. Aştept o implicare serioasă şi promptă a tuturor UAT-urilor (Unităţi Administrativ-Teritoriale, n.r.), mai ales că terenurile degradate pot deveni păduri pentru toţi românii. Şi mai ales că în România avem foarte multe judeţe care suferă de lipsa pădurilor. Avem şase judeţe din ţară în care pădurile sunt sub 10% din suprafaţa totală a judeţului. Aştept o cooperare care să reînvie pădurile, mai ales acolo unde acestea au dispărut în timp!”, a mai spus oficialul.

Conform datelor Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), judeţele cu deficitul cel mai mare de păduri sunt: Călăraşi (4% păduri din suprafaţa judeţului), Teleorman (5%), Constanţa (6%), Ialomiţa (6%), Brăila (6%) şi Galaţi (8%).

În acest context, primăriile din ţară sunt invitate să sprijine demersul ministerului de resort în identificarea terenurilor degradate pentru a fi împădurite. Acestea vor fi incluse pentru împădurire în campania de toamnă „O pădure cât o ţară”, precizează sursa citată. AGERPRES