Modificarea legii aplicabile asigurărilor RCA nu va schimba principiul de bază al asigurării

Modificarea legii aplicabile asigurărilor RCA nu va schimba principiul de bază al asigurării – acela de a acoperi 100% pagubele survenite în urma accidentelor auto, contrar informaţiilor vehiculate în spaţiul public, susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Precizarea a fost făcută ca reacţie la comunicatul Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), potrivit căruia intenţia Parlamentului României de a aduce modificări Legii RCA ar avea la bază grija faţă de consumator, când „de fapt se va modifica legea astfel încât păgubitul sa primească în mod direct o sumă de bani calculată de către asigurator, în caz de daună, fără ca păgubitul să cunoască valoarea reală a costului de reparaţie a autovehiculului său avariat”.

Reprezentanţii UNSAR subliniază că, potrivit legii, „toate companiile de asigurări din România vor continua să acopere integral daunele, conform constatărilor şi procedurilor legale în vigoare”.

„Industria de asigurări nu vizează schimbarea legislaţiei în sensul unei acoperiri parţiale a daunelor de către asigurători. Societăţile de asigurări din România urmăresc să ofere produse şi servicii care răspund nevoilor clienţilor, iar poliţele RCA reprezintă o componentă importantă a pieţei locale. UNSAR şi BAAR nu au susţinut şi nu vor susţine nicio modificare legislativă prin care asiguraţii să fie obligaţi să acopere o parte a daunelor rezultate din accidente, atunci când riscurile sunt acoperite de poliţe RCA valide.”, se menţionează în comunicatul UNSAR. AGERPRES