Uniunea Salvaţi România apreciază că avizul negativ al CSM în cazul proiectului USR de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie este inexplicabil, în condiţiile în care Comisia Europeană, GRECO şi Comisia de la Veneţia au criticat „înfiinţarea acestui instrument de presiune”.
„Este inexplicabil avizul negativ de astăzi al CSM pentru proiectul USR de desfiinţare a Secţiei speciale, în condiţiile în care Comisia Europeană, GRECO, Comisia de la Veneţia şi majoritatea magistraţilor români au criticat înfiinţarea acestui instrument de presiune. Acest aviz este consultativ şi USR merge mai departe cu acest proiect, precum şi cu proiectul de punere în acord a legilor Justiţiei cu recomandările europene”, arată USR, într-o postare pe Facebook.
La rândul său, deputatul USR Stelian Ion consideră că avizul negativ, susţinut de 10 din 19 membri ai CSM, reprezintă „un moment foarte trist” pentru justiţia română.
„Aşa cum România a fost condamnată la CEDO pentru modalitatea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, tot aşa este foarte probabil să primim o decizie din partea CJUE prin care să fim obligaţi la desfiinţarea SIIJ. Se pare că instituţiile noastre nu pot acţiona corect decât împinse de la spate. Criticile venite de la unii membri CSM au vizat chestiuni de tehnică legislativă, deşi Consiliul Legislativ, organism constituţional care dă avize sub aspectul normelor de tehnică legislativă, a fost favorabil. De asemenea, au mai fost amintite unele chestiuni referitoare la dispoziţiile tranzitorii care puteau fi lesne completate cu 1-2 amendamente, aşa cum s-a procedat, spre exemplu, în cazul propunerii făcute de curând de senatorul PSD Robert Cazanciuc. Pare o dublă măsură”, a scris deputatul USR pe Facebook.
El s-a declarat „dezamăgit şi de comentariul ministrului Justiţiei, care, la începutul şedinţei, şi-a exprimat în mod ironic speranţa că USR a reuşit să îşi asigure o majoritate în Parlament” pentru votul pe acest proiect.
„De când e condiţionată depunerea unui proiect de obţinerea unui angajament din partea celorlalte partide?!? Poate ar fi de observat că noi nu am propus în proiectul nostru superimunităţi pentru unii magistraţi şi competenţe exorbitante în favoarea procurorului general pe toate dosarele în care sunt cercetaţi magistraţii, aşa cum a propus domnia sa la începutul anului în proiectul pe care ulterior l-a şi retras rapid”, a adăugat el.
Stelian Ion a subliniat că USR va merge „mai departe cu acest proiect” şi va ţine cont de toate comentariile şi propunerile pertinente, solicitând un vot în Parlament.
„Vom vedea atunci cine îi continuă opera lui Dragnea şi cine nu. Am făcut o promisiune şi ne vom ţine de ea: nu ne vom lăsa până nu vom desfiinţa această Secţie pentru că ea a fost creată cu rea-credinţă de Liviu Dragnea&Co, a avut o activitate care a confirmat pe deplin avertismentele noastre, favorizându-i pe unii infractori şi hărţuind pe nedrept magistraţi, cum este cazul doamnei procuror Kovesi, pentru că este un organism util doar pentru a face presiuni asupra magistraţilor”, a menţionat deputatul.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat joi aviz negativ pe proiectul de lege depus de USR la Camera Deputaţilor privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), au declarat surse judiciare pentru AGERPRES. Conform surselor, 10 membri ai CSM au votat pentru menţinerea SIIJ, 8 pentru desfiinţare, iar procurorul general Gabriela Scutea şi-a anulat votul. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că va vota pentru desfiinţarea Secţiei speciale. AGERPRES