Orban anunță o campanie în urma căreia cetățenii să-i convingă pe parlamentari să voteze moțiunea de cenzură

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat demararea unei campanii în urma căreia cetățenii să-i convingă pe parlamentari să voteze moțiunea de cenzură pe care o vor depune liberalii în Parlament la adresa Guvernului Mihai Tudose și a precizat că vor exista discuții în Parlament cu reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv cu cei de la UDMR și cu neafiliații, dar și cu nemulțumiții din PSD.

„Cu siguranță vom apela la susținerea fiecărui partid politic și a fiecărui parlamentar în parte. Situația în care pune actualul Guvern România impune ca o necesitate depunerea acestei moțiuni de cenzură, care este instrumentul prin care putem scăpa România de această năpastă numită Guvernul Dragnea — Tudose. (…) Vom apela la susținere către toate forțele politice și către toți parlamentarii, inclusiv la neafiliați. În momentul în care am spus că vom apela la toți parlamentari care, indiferent de partidul politic, mai au un dram de conștiință și un dram de respect față de cetățeanul roman, vom apela la toți. Vom discuta cu orice parlamentar. S-ar putea să-i convingem, s-ar putea să nu-i convingem. Dacă n-o să voteze, ce o să facem, să-i împușcăm? Nu avem dreptul”, a spus Orban la Parlament.

Întrebat dacă vor exista negocieri cu nemulțumiții din PSD, Orban a răspuns: „Cu siguranță, cu toți parlamentarii. Numărul lor este în creștere, asta pot să vă spun”.

„Suntem de asemenea dispuși să generăm o campanie pentru că acești parlamentari care reprezintă partidele din arcul de guvernare au fost aleși de niște cetățeni. Vom face campanie astfel încât să-i convingem pe toți cetățenii să le transmită mesaje că nu susțin aceste măsuri fiscale. Eu nu cred că ei riscă să-și piardă mandatul numai ca să susțină niște măsuri fiscale care fac rău României și care riscă să distrugă economia românească. (…) Vom pune în mișcare întreaga capacitate de lobby pe care o avem, care nu este doar capacitatea de lobby ca parlamentar, ci și campaniile pe care le vom derula în societate, astfel încât să mobilizăm societatea românească la o poziționare clară împotriva acestor acțiuni. De asemenea, considerăm că orice formă de protest legală este binevenită pentru a opri din drum această calamitate care riscă să lovească România”, a susținut liderul PNL.

În ceea ce privește UDMR, Orban a arătat că și cetățenii români de etnie maghiară sunt angajați, au firme, „sunt loviți în interesele lor”, ‘iar reprezentanții din Parlament ai lor au obligația să se bată pentru interesele lor și să împiedice adoptarea acestui act normativ’.

„În ultima vreme, UDMR, cel puțin în privința contului special pentru plata TVA, n-a mai susținut majoritatea guvernamentală. Și considerăm că e obligația lor față de cei care i-au trimis în Parlament să împiedice adoptarea acestui pachet fiscal”, a mai spus președintele PNL, care a adăugat că liberalii sunt solidari cu toate protestele din București și din țară.

Orban a subliniat, pe de altă parte, că nu poate accepta să existe vreun primar PNL care poate accepta „jaful pe care acest Guvern îl face la drumul mare”.

„Administrațiile locale sunt jefuite, așa cum au fost jefuite companiile de stat profitabile de peste 2 miliarde de euro în exercițiul bugetar 2018. Sunt jefuite în special acele localități care au avut primari și consilii locale care au dezvoltat comunitatea locală, care au atras investiții, care au generat locuri de muncă și care drept urmare au ca principală sursă de venit cota din impozitul pe venit. Aceste administrații sunt practic împinse spre faliment. (…) Veți vedea pozițiile primarilor liberali în zilele care vor urma. Niciun primar liberal nu acceptă aceste măsuri, este împotrivă și va participa la toate acțiunile PNL și la acțiunile societății împotriva adoptării acestor aberații fiscale”, a mai declarat liderul PNL.

Potrivit acestuia, nu există nicio măsură de compensare care să poată să asigure cu adevărat refacerea veniturilor autorităților locale.

„Guvernul s-a aranjat, a băgat taxa pe fondul de salarii care se aplică nu la partea netă care rămâne din salariu după plata contribuțiilor, cum se aplică impozitul pe venit. Nu, taxa de 2,25% se aplică pe întreg fondul de salarii. (…) Deci, ei își asigură veniturile necesare și pun întreaga povară a reducerii impozitului în spinarea autorităților locale, de fapt a cetățenilor care locuiesc în acest localități”, a susținut Orban.

AGERPRES