FeaturedFluxNational

Regimul termic prognozat în România pentru următoarele două săptămâni va rămâne unul oscilant

Regimul termic prognozat în România pentru următoarele două săptămâni (22 iunie – 5 iulie) va rămâne unul oscilant, cu o probabilitate mai ridicată de apariţie a manifestărilor specifice instabilităţii atmosferice, pe arii extinse fiind estimate averse importante cantitativ, arată Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, valorile diurne vor creşte treptat de la 24 – 25 de grade, în medie, în primele zile ale intervalului (în 22, 23 şi 24 iunie) spre 30 de grade în medie, în zilele de 29 şi 30 iunie. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire ce va determina în intervalul 2 – 5 iulie înregistrarea unor valori medii diurne în jurul a 26 de grade. În ceea ce priveşte regimul termic nocturn, în prima săptămână de prognoză variaţiile vor fi în general nesemnificative, astfel că se vor înregistra la scară regională temperaturi cuprinse între 14 şi 16 grade în medie. În primele zile ale celei de-a doua săptămâni de prognoză, se vor înregistra minime în jurul a 16 grade, apoi temperaturile vor scădea uşor până spre valori în jurul a 14 grade, în datele de 4 şi 5 iulie. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată în intervalul 22 – 24 iunie, apoi va creşte din nou începând cu data de 26 iunie.

În Crişana, în intervalul 22 – 25 iunie, variaţiile temperaturilor diurne vor fi nesemnificative, urmând a se înregistra valori de 24 – 25 de grade, în medie. Ulterior, vremea se va încălzi uşor, astfel că maximele vor creşte treptat până spre 28 – 29 de grade, în medie, în zilele de 29 şi 30 iunie. După 30 iunie, vreme se va răci, astfel că, în ultimele zile ale celei de-a doua săptămâni de prognoză, se vor înregistra valori de 24 – 25 de grade. Temperaturile minime vor creşte spre 16 grade, în medie, în 23 iunie, apoi vor scădea spre valori în jurul a 13 grade în datele de 24 şi 25 iunie, pentru ca ulterior, până în 1 iulie să crească uşor şi treptat din nou spre medii în jurul a 16 grade. După această dată va surveni un proces de răcorire a vremii, fapt ce va conduce la scăderea minimelor spre medii de 13 – 14 grade, în zilele de 4 şi 5 iulie. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată în 22 şi 23 iunie, apoi va creşte din nou începând cu data de 25 iunie.

În Transilvania, vremea se va încălzi uşor şi treptat de la medii ale temperaturii maxime de 23 – 24 de grade în primele zile ale intervalului de prognoză spre 28 de grade în zilele de 29 şi 30 iunie. Ulterior zilei de 30 iunie, temperaturile maxime vor scădea, până spre valorii medii în jurul a 24 de grade, valori ce ce se vor înregistra în intervalul 2 – 5 iulie. În ceea ce priveşte regimul nocturn, variaţiile temperaturilor vor fi nesemnificative, astfel că pe parcursul intervalului de prognoză la scara regională se vor înregistra valori de 12 – 14 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată în primele zile ale intervalului (22 şi 23 iunie), apoi va creşte din nou începând cu data de 25 iunie.

În Maramureş, temperaturile maxime vor creşte uşor şi treptat, de la valori de 23 – 25 de grade, în intervalul 22 – 24 iunie, spre medii în jurul a 28 de grade în zilele de 29 şi 30 iunie. După data de 30 iunie, vremea se va răci, astfel că, în intervalul 2 – 5 iulie, se vor înregistra maxime în jurul a 24 de grade. Minimele vor creşte spre medii în jurul a 16 grade în data de 23 iunie, apoi vor scădea până spre 12 – 13 grade, în zilele de 24 şi 25, pentru ca ulterior să crească, iar spre 15 – 16 grade în medie, în 30 iunie şi 1 iulie. După 1 iulie, o nouă răcire va determina înregistrarea în intervalul 3 – 4 iulie a unei temperaturi minime în jurul valorii de 13 grade, în medie. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată la începutul intervalului, după care va creşte începând din 25 iunie.

În Moldova, vremea se va încălzi uşor, iar maximele vor creşte de la medii de 24 – 25 de grade în intervalul 22 – 24 iunie, spre valori în jurul a 30 de grade în zilele de 29 şi 30 iunie. Ulterior, temperaturile maxime vor scădea, astfel că, în intervalul 2 – 5 iulie, media regională va fi de 26 de grade. Variaţiile temperaturilor minimele vor fi nesemnificative pe parcursul celor două săptâmâni de prognoză. În medie, se vor înregistra la scară regională valori cuprinse între 15 şi 17 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată în intervalul 22 – 26 iunie, apoi va creşte din nou începând cu data de 1 iulie.

În Dobrogea, în intervalul 22 – 27 iunie, variaţiile temperaturilor diurne vor fi nesemnificative de la o zi la alta, înregistrându-se valori de 25 – 26 de grade, în medie. După această dată, temperaturile maxime vor creşte uşor şi treptat până spre valori medii în jurul a 29 de grade în zilele de 29 şi 30 iunie, apoi vor scădea spre 27 de grade, valoare ce se va consemna la sfârşitul celei de-a doua săptâmâni de prognoză. Pe tot parcursul intervalului de prognoză nu vor fi variaţii notabile ale temperaturilor minime, astfel că la scară regională acestea vor fi cuprinse între 17 şi 19 grade, în medie. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată în intervalul 22 – 25 iunie.

În Muntenia, temperaturile maxime vor creşte uşor şi treptat de la medii în jurul a 26 de grade, la începutul intervalului (în zilele de 22, 23 şi 24 iunie), spre valori medii de 30 – 31 de grade, pe 30 iunie. După aceea, vremea se va răcori uşor, iar în intervalul 2 – 5 iulie se vor înregistra în jur de 28 de grade, în medie. Pe tot parcursul intervalului de prognoză nu vor fi variaţii notabile ale temperaturilor minime, astfel că, la scară regională, acestea vor fi cuprinse între 15 şi 17 grade, în medie. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată în intervalul 22 – 27 iunie, apoi va creşte din nou începând cu 1 iulie.

În Oltenia, regimul diurn al temperaturii aerului va marca o creştere uşoară, de la 25 – 26 de grade, în primele două zile ale primei săptâmâni de prognoză, spre medii în jurul a 30 de grade în ziua de 30 iunie. Ulterior datei de 30 iunie, temperaturile maxime vor scădea uşor, urmând ca la scară regională, în intervalul 2 – 5 iulie, să se înregistreze în medie 28 de grade. Media minimelor nu va avea variaţii semnificative, urmând a fi de 15 grade în prima săptămână de prognoză şi de 16 – 17 grade în cea de-a doua săptămână. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată în intervalul 22 – 28 iunie.

La munte, pe tot parcursul celor două săptâmâni de prognoză, variaţiile temperaturilor maxime de la o zi la alta vor fi nesemnificative, astfel că se vor înregistra în medie temperaturi cuprinse între 16 şi 18 grade. În ceea ce priveşte regimul nocturn, în prima săptămână de prognoză, media temperaturilor minime se va situa în jurul valorii de 9 grade. Ulterior, minimele vor creşte uşor. Astfel, în intervalul 29 iunie – 2 iulie se vor înregistra 10 – 11 grade, în medie, dar apoi temperaturile vor scădea din nou spre medii în jurul a 8 grade, valoare ce va caracteriza intervalul 3 – 5 iulie. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată. AGERPRES

Related Articles

Back to top button