Breaking News

Andrei Novac a declarat că viaţa literară nu poate funcţiona fără a sprijini piaţa editorială

Directorul Centrului Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român, Andrei Novac, a declarat miercuri că viaţa literară nu poate funcţiona fără a sprijini piaţa editorială şi a anunţat că instituţia pe care o reprezintă va ajuta în continuare editurile româneşti după redeschiderea pieţei internaţionale de carte.

„Vorbeam cu domnul preşedinte Taloş (preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş – n.r.), ce putem să facem pentru editori? (…) Putem să facem nişte întâlniri, putem să-i sprijinim în continuare în momentul în care se redeschide piaţa internaţională de carte, în sensul în care avem din nou acces la marile evenimente internaţionale, putem să-i invităm acolo. Toate lucrurile acestea, până în momentul crizei, au generat un număr record de aplicaţii la programele de traduceri, au fost din ce în ce mai mulţi scriitori traduşi. Ca să fac o comparaţie cu anii anteriori, nu ştiu, la un moment dat se ajunsese la 40 – 70, dar în momentul acesta avem peste 100 şi ceva de aplicaţii. Doi ani şi ceva am avut 200 şi ceva de aplicaţii, cărţi care au apărut, unele dintre ele la edituri foarte importante în străinătate. Ori, pentru mine, acesta este lucrul esenţial”, a spus Novac, la o dezbatere dedicată pieţei de carte, desfăşurată în grădina ICR.

El consideră că, „până la urmă, editorul are de câştigat într-o formă sau alta, negociază drepturile de autor cu autorul şi cu editura care vrea să-l publice”. ”Noi avem pe piaţa internaţională mult mai multe cărţi, în afară de scriitorii foarte importanţi pe care i-am avut şi care, din fericire pentru literatura română, rămân prezenţi la edituri mari, aşa cum e Gallimard în Franţa ş.a.m.d.”, a adăugat el.

Novac a arătat că, la marile târguri de carte internaţionale, ICR a invitat nu doar autori, ci şi un mare număr de editori.

„De fiecare dată, la târgurile mari de carte şi nu numai, noi am invitat un număr cât mai mare de editori, pentru că mie mi se pare esenţial ca, alături de autori, să existe şi editori. Nu puteam să funcţionăm fără a sprijini piaţa editorială. Într-adevăr, dacă ea nu există, nu există nici autori”, a spus directorul Centrului Cărţii.

Acesta a menţionat că foarte mulţi dintre scriitorii importanţi ai literaturii române se feresc să spună că au cărţile traduse datorită unor programe care funcţionează de 15 ani în ICR.

„Şi e foarte bine că funcţionează. Şi s-ar putea să se ajungă la un moment dat într-o situaţie în care o să vină nu ştiu cine la guvernare şi o să spună: ‘Păi, dacă cel mai important sau cei mai importanţi spun că mulţi din colegii mei n-au nevoie înseamnă că putem să le desfiinţăm. De ce să mai cheltuim sute, mii de euro pe an pentru a traduce literatură, dacă scriitorii importanţi nu au nevoie?’ Să spunem că poate există scriitori, într-adevăr, în acest moment, care nu mai au nevoie de aceste programe, deşi continuă să fie traduşi în ele, în mare parte. Dar există şi alţi scriitori mai tineri sau scriitori care încă nu au publicat, care poate au nevoie de ele”, a arătat Novac.

Andrei Novac a susţinut că între scriitori ar exista „o scindare foarte mare în ceea ce priveşte interesul scriitorului”.

„Problema mea este că există o scindare foarte mare în ceea ce priveşte interesul scriitorului între scriitori, nu între editori. Editorii cred că au făcut tot timpul eforturi să apară cât mai multe cărţi în cât mai bune condiţii, luptându-se şi cu situaţii în care, da, tirajele au scăzut la nivel naţional, (…), în ultimii 10 ani, în ultimii 20 de ani, şi luptându-se cu faptul că scriitorul nu reuşeşte să fie unit, nu îşi urmăreşte interesul lui. Deci, dacă ar fi solidar cu celălalt, şi-ar urmări şi interesul lui. Din păcate, nu. Vedem doar chestia imediată, eu şi atât”, a mai spus Novac.

Andrei Novac a moderat miercuri o dezbatere despre piaţa de carte, cu titlul „Piaţa de carte în pandemie”, desfăşurată în grădina Institutului Cultural Român, organizată de Centrul Cărţii din cadrul ICR, la care au participat editorii Dana Anghelescu (Libris Editorial), Mădălin Costache (Editura Paralela 45), Ovidiu Enculescu (Grupul Editorial RAO), Horia Gârbea, Roxana Liritis (Editura Corint) şi Lucian Pricop (Editura Cartex), Silvia Colfescu (Editura Vremea), Bogdan Hrib (Editura Tritonic), Dan Pleşa (Editura Vellant), Andrei Ruse (Editura Hyperliteratura), Alexandra Rusu (Editura Nemira) şi, cu o intervenţie video, Călin Vlasie (Editura Cartea Românească).

În cea de-a doua parte a zilei, ICR găzduieşte maratonul liric „Noapte de muzică şi poezie”, care va dura până la miezul nopţii.

Proiectul îşi propune să demonstreze că literatura şi producţia de carte reprezintă, chiar şi în era distanţării sociale, polul în jurul căruia se grupează scriitorii, editorii şi cititorii pentru a promova atitudini şi valori durabile. AGERPRES