Premierul Ion Chicu a condus ședința Guvernului

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a condus astăzi ședința Guvernului. Ordinea de zi a inclus 26 subiecte, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Guvernul a aprobat planurile de admitere cu finanțare bugetară și cu taxă de studii în învățământul profesional tehnic, pentru anul de studii 2020-2021. Pentru învățământul profesional tehnic secundar se prevede admiterea a 8279 de persoane cu finanțare bugetară, dintre care 810 – în învățământul dual și 570 – pentru formarea profesională a condamnaților; 1 mie de locuri – cu achitarea taxei de studii. Pentru învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar se prevăd 3928 de locuri bugetare, iar 7980 – cu achitarea taxelor de studii, în instituțiile publice și private.

A fost aprobat Conceptul Sistemului Informațional „Platforma guvernamentală de instruire la distanță e-Learning” și Regulamentul de utilizare și administrare. Platforma va reprezenta un mecanism modern și eficient pentru administrația publică centrală și locală, cetățeni și mediul de afaceri care vor putea beneficia de instruiri online în scopul dezvoltării profesionale. Costurile anuale pentru administrarea platformei „e-Learning” se estimează la cca 150 mii lei și vor fi acoperite din bugetul de stat. Implementarea platformei va permite micșorarea costurilor suportate de instituțiile publice pentru instruirea profesională a funcționarilor și a altor categorii de angajați.

Guvernul a aprobat instituirea Portalului guvernamental al antreprenorului și Regulamentul de administrare al acestuia. Portalul va cuprinde mai multe resurse și tehnologii informaționale, mijloace tehnice de programe și metodologii, aflate în interconexiune. A fost creat cu scopul de a oferi întreprinzătorilor accesul simplu către informațiile oficiale de interes public şi cele despre companii, disponibile în cadrul registrelor şi sistemelor informaționale ale furnizorilor de date.

A fost decisă instituirea unui Portal guvernamental al cetățeanului. Portalul va oferi utilizatorilor accesul către informațiile oficiale de interes public şi despre sine, disponibile în cadrul registrelor şi sistemelor informaționale ale furnizorilor de date.

Costul estimativ pentru asigurarea funcționalității celor 2 Portaluri guvernamentale, în primul an, este de cca 1,5 milioane lei fiecare, cu finanțare din bugetul de stat. Anual, vor fi alocate câte 500 mii lei pentru administrarea fiecărui portal. Agenția de Guvernare Electronică va administra portalurile.

Ministrul Economiei și Infrastructurii Sergiu Railean a prezentat proiectul referitor la atestarea tehnico-profesională a specialiștilor cu activități în construcții. Necesitatea proiectului a fost condiționată de declararea stării de urgență în țară din 17 martie – 15 mai 2020, precum și a stării de urgență în sănătate publică din 16 mai – 30 iunie 2020, cu posibilitatea de prelungire a termenului dat. Din această cauză a fost suspendat procesul de atestare tehnico-profesională a specialiștilor în construcții, inclusiv ale căror certificate au expirat sau erau în expirare în perioada stării de urgență. A fost blocată posibilitatea de reatestare pentru cca 600 de specialiști cu activități în proiectare, printre care verificatori de proiecte, experți tehnici, diriginți de șantier, ș.a. Proiectul prelungește termenul de valabilitate a certificatelor de atestare tehnico-profesională a specialiştilor cu activităţi în construcţii, până la efectuarea instruirii şi atestării acestora în termen de 6 luni din momentul reluării activității de instruire şi a comisiilor de atestare.

Guvernul a decis alocarea a 5,6 milioane lei pentru acordarea indemnizației unice în mărime de 16 mii lei, pentru 320 de persoane care s-au infectat cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Acestea sunt angajate în instituțiile bugetare și medico-sanitare publice din subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Până în prezent, indemnizația unică de 16 mii lei a fost acordată altor 813 angajați.

Executivul a aprobat acordarea indemnizației urmașilor personalului medical decedat, ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19. Potrivit proiectului, de indemnizație vor putea beneficia: soțul supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani din data decesului (50% din baza de calcul); copiii până la vârsta de 18 ani sau până la terminarea studiilor, până la 23 de ani (75% pentru fiecare urmaș); unul dintre părinți, dacă nu există urmași din categoria celor menționați anterior (50% din baza de calcul).  Baza de calcul reprezintă venitul mediu lunar din ultimele 12 luni până la deces, dar nu mai puțin de 50% din mărimea salariului mediu lunar pe economie.

Indemnizația se stabilește din data decesului, iar cererea și actele necesare vor trebui depuse în termen de 90 de zile. Pentru implementarea proiectului în acest an au fost alocate cca 3,3 milioane de lei, pentru 2021 sunt prevăzute 13 mil. lei, iar pentru 2022 – cca 20 mil. lei.

A fost aprobată crearea Biroului pentru relații cu veteranii în cadrul Cancelariei de Stat. În acest scop, a fost suplinit efectivul-limită al Cancelariei cu 5 unități și s-a completat Regulamentul privind organizarea și funcționarea personalului instituției.

Decizia vine în urma solicitărilor expuse pe platforma Consiliului Național al Veteranilor. Biroul va avea misiunea de a coordona realizarea priorităților politicii Guvernului în domeniul protecției sociale și de drept a veteranilor de război participanți la acţiunile de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial; cele desfășurate pe teritoriul altor state; acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, ale participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, precum și ale membrilor familiilor acestora.