Premierul Ion Chicu a mers în satul Telița, afectat de inundații  

 Prim-ministrul Ion Chicu a mers duminică în satul Telița, raionul Anenii Noi, pentru a examina problemele cauzate de inundație, dar și cum pot fi depășite, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Din cauza ploilor din ultima perioadă, în regiunea satului Telița, apa în râul Nistru a crescut cu 3 metri, iar noaptea trecută apa s-a revărsat peste dig. Au fost inundate opt grădini ale gospodarilor, aproape 10 ha de terenuri agricole, o porțiune de drum, stadionul localității, și o tânără plantație forestieră de 3 ha, toate situate în valea râului Nistru.

Digul a fost construit în anul 1960, pe o lungime de 50 km în raionul Anenii Noi. După inundațiile din anii 2008 și 2010 nu au mai fost consolidate poțiunile rupte de dig, respectiv acum sunt mai vulnerabile. ”Problema noastră este porțiunea de dig pe intravilan cu o lungime de 3 km. Construcția necesită a fi restabilită capital. Avem materie primă, dar avem nevoie de suport în documentația tehnică”, a spus primarul satului Telița.

„Suntem în faza în care trebuie să depășim valul mare de apă. IGSU monitorizează situația, acum valul mare este exact în satul Telița. Măsurile de prevenție au ajutat la evitarea daunelor masive. Acum trebuie să ne concentrăm forțele pentru a putea petrece valul mare de apă. Există un mecanism de evaluare a pagubelor, Comisia pentru Situații Excepționale Raională stabilește daunele, ulterior se vor identifica sursele de recuperare a pierderilor. Toate eforturile sunt pentru a preveni în aval riscurile de inundare”, a declarat premierul.

Conducerea IGSU a raportat că situația pe râul Nistru e complicată, dar se află sub control. În aval, în regiunea Vadul lui Vodă, debitul de apă începe să descrească. În satul Delacău, apa a crescut cu 3 cm, iar la ieșire din raionul Anenii Noi  –  cu 11 cm. Punctul maxim al viiturii se află pentru moment în Anenii Noi, localitatea Telița. În seara zilei de astăzi, apa va merge în aval, iar inundații ale caselor nu se prognozează.  S-a înregistrat descreștere a apei în satul Naslavcea până la Dubăsari, la Soroca și la Rezina.

Premierul a solicitat responsabililor să discute cu Agenția ”Apele Moldovei” pentru a identifica la ce etapă se află procesul de documentație tehnică pentru reparația capitală a digurilor, întrucât intervențiile de urgență necesită mai multe cheltuieli decât activitățile de prevenire.

Prim-ministrul Ion Chicu a vorbit cu primarii din regiune despre necesitatea creării unui fond al statului, prin care APL să poată accesa fonduri internaționale pentru dezvoltarea regiunilor rurale. „Suntem la etapa finală a creării acestui fond. Orice proiect identificat în folosul societății, vă rugăm să îl înaintați, ca să-l putem implementa”, a menționat premierul.