Uniunea Salvaţi România cere PSD să nu blocheze adoptarea legii carantinei şi izolării şi ”să nu se mai joace” cu sănătatea românilor.
USR condamnă modul cinic în care PSD joacă politic atât de importantul subiect al sănătăţii românilor şi cere social-democraţilor să nu blocheze dezbaterea şi adoptarea legii carantinei şi izolării, în condiţiile în care autorităţile nu au instrumentele necesare pentru a gestiona pandemia şi numărul persoanelor bolnave de COVID-19 creşte alarmant de la o zi la alta, transmite luni un comunicat al formaţiunii.
„PSD se joacă cu sănătatea românilor. Legea carantinei este necesară şi trebuie adoptată de urgenţă. Da, este adevărat că proiectul a venit cu întârziere de la Guvern, o nouă bâlbă dintr-un lung şir care poate fi imputat actualului Executiv. Dar PSD şi aliaţii săi trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să nu transforme o situaţie proastă într-o catastrofă sanitară doar pentru că vin două rânduri de alegeri şi pentru că îşi fac calcule cinice pe spatele românilor. Toate partidele trebuie să înţeleagă că nu pot să-şi vadă propriul interes în timp ce ţara traversează o criză. Ne confruntăm cu cea mai gravă criză sanitară din timpul vieţii noastre, iar vechile partide politice trebuie să abandoneze jocul practicat în ultimii 30 de ani”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR, conform sursei citate.
USR menţionează că tergiversarea adoptării acestei legi este inexplicabilă, având în vedere că autorităţile sunt lipsite de un instrument indispensabil în gestionarea pandemiei de COVID-19.
Potrivit comunicatului, proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost adoptat de Camera Deputaţilor joi, în regim de urgenţă, la trei zile de la înregistrare. Proiectul urma să fie dezbătut şi adoptat de Senat în condiţii similare, dar, la solicitarea PSD, votul final nu a avut loc la finalul săptămânii trecute, nefiind finalizate nici măcar dezbaterile în comisiile de specialitate.
Tergiversarea este cu atât mai inexplicabilă, cu cât social-democraţii ştiu foarte bine că, după adoptarea de către plenul Senatului, mai trebuie să treacă cel puţin cinci zile – două pentru eventuala depunere a unei sesizări la CCR, trei zile după promulgare – înainte ca legea să intre în vigoare, mai arată USR. AGERPRES