Un exemplar al Constituției dintr-o ediție protocolară rară a fost transmis președintelui Parlamentului de către Curtea Constituțională

Chişinău, 29 iul. /MOLDPRES/. Cu prilejul celei de-a 26-a aniversări a Constituției Republicii Moldova, Curtea Constituțională a oferit în dar președintelui Parlamentului un volum de documente intitulat ”Blocul de Constituționalitate”. Acesta face pare dintr-o ediție protocolară rară și cuprinde Constituția Republicii Moldova, Declarația de Independență și simbolurile statului, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția generală comunicare și relații publice a Legislativului.

”Cu toții știm că Legea Fundamentală reprezintă piatra de temelie în edificarea statului de drept, în care democrația și întâietatea drepturilor fundamentale sunt valori supreme. Fie ca semnificația acestei zile să fie un temei în plus de a ne pătrunde profund de spiritul textului constituțional cu atașament și considerație față de principiile și valorile constituționale”, a subliniat președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, în scrisoarea de însoțire a publicației.

Speakerul Zinaida Greceanîi a mulțumit pentru acest dar valoros și a transmis publicația Muzeului Parlamentului.

Ediția protocolară exclusivă a Constituției a completat colecția Parlamentului de publicații dedicate Constituției sau Curții Constituționale, inclusiv ”Constituția Republicii Moldova” tradusă în mai multe limbi străine, ”Compendiu al jurisprudenței Curții Constituționale a Republicii Moldova  (1995-2017)”, ”Constituția Republicii Moldova. Comentariu” publicată cu suportul Fundației ”Hanns Seidel”, lucrarea ”Constituția Republicii Moldova – 25 de ani” scrisă de Victor Pușcaș și Valeriu Kuciuk, colecția de Buletine ale Curții Constituționale etc.

Constituția Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994. Este compusă din 7 titluri, fiecare fiind împărțit în capitole și secțiuni.

Cu ocazia celei de-a 26-a aniversări a Constituției, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a adresat cetățenilor un mesaj, în care se arată: ”Este un eveniment care ne readuce în memorie filele glorioase ale istoriei constituționale a țării noastre și care ne reamintește că edificarea unui stat de drept prosper, în care fiecare cetățean să se simtă sigur și protejat, depinde  de noi toți. Trebuie să ne întrebăm, fiecare pe sine însuși – ”ce am făcut eu pentru stat?” – și, mână de mână, punând interesele comune în fața celor personale, să construim împreună acest stat prosper. Noi, Parlamentul țării, în virtutea competențelor noastre,  vom depune toate eforturile și vom oferi tot sprijinul necesar pentru a atinge acest scop”.