ANI a lansat pe pagina sa de internet o secţiune dedicată alegerilor locale

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat miercuri că a lansat pe pagina sa de internet o secţiune dedicată alegerilor locale din luna septembrie pentru creşterea nivelului de transparentizare şi de prevenire a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese.

Potrivit unui comunicat al ANI transmis AGERPRES, această măsură are ca scop optimizarea procesului de completare a declaraţiilor de avere şi de interese de către candidaţi, oferirea asistenţei de specialitate în ceea ce priveşte regimul juridic al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese, dar şi informarea societăţii civile cu privire la obligaţiile pe care le au participanţii la procesul electoral.

Disponibilă pe pagina de internet a Agenţiei, la adresa https://www.integritate.eu/Alegeri-Locale-2020, secţiunea grupează mai multe categorii de informaţii utile.

„Agenţia Naţională de Integritate a actualizat lista persoanelor care au interdicţia de a ocupa o funcţie aleasă timp de trei ani conform art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010, punând la dispoziţia publicului date şi informaţii cu privire la peste 500 de persoane în cazul cărora s-a stabilit definitiv şi irevocabil faptul că s-au aflat în incompatibilitate sau conflict de interese: https://bit.ly/2DPeVLd„, se precizează în comunicat.

În ceea ce priveşte înscrierea în cursa electorală a funcţionarilor publici în vederea ocupării unei funcţii alese, ANI aduce la cunoştinţă faptul că, în conformitate cu dispoziţiile art. 514, alin. (1), lit. h) din Codul Administrativ, au obligaţia suspendării raportului de serviciu la iniţiativa acestora „pentru participare la campania electorală, pe durata campaniei electorale şi până în ziua ulterioară alegerilor”, respectiv începând cu data de 28 august 2020, conform Hotărârii nr. 576/2020 pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020.

De asemenea, pe pagina de internet sunt prezentate şi ghiduri utile şi legislaţia de integritate, respectiv persoanele care doresc să candideze la alegerile locale din septembrie 2020 beneficiază de o serie de informaţii utile cu privire la obligaţiile pe care le au în vederea respectării regimului juridic al incompatibilităţilor, al conflictelor de interese şi al declarării corecte a averii şi a intereselor.

„Informaţiile se regăsesc în cele două ghiduri referitoare la completarea declaraţiilor, precum şi la respectarea regimului juridic al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese, publicate în secţiunea legislaţie, împreună cu actele normative în vigoare”, menţionează Agenţia.

Totodată, persoanele interesate pot sesiza Agenţia Naţională de Integritate cu privire la potenţiale nereguli din declaraţiile de avere şi de interese completate de către candidaţii la alegerile locale. Acest lucru se poate realiza prin utilizarea formularului cuprins în această secţiune.

* Secţiunea dedicată declaraţiilor de avere şi de interese depuse de candidaţi:

ANI va publica în cadrul acestei secţiuni, în termen de 48 de ore de la primire, toate declaraţiile de avere şi de interese depuse de candidaţii la alegerile locale. Potrivit Legii nr. 176/2010, „declaraţiile de avere şi interese se depun la Biroul Electoral Central sau, după caz, la biroul electoral de circumscripţie odată cu declaraţia de acceptare a candidaturii, în două exemplare, şi se transmit Agenţiei Naţionale de Integritate ‘în termen de cel mult 48 de ore de la depunere’ „.

* Formulare inteligente de declaraţii de avere şi de interese:

Agenţia pune la dispoziţia celor care au obligaţia de a completa declaraţii de avere şi de interese, în virtutea participării la alegerile locale, formulare inteligente cu câmpuri predefinite şi liste de valori, ce pot fi completate în mediu electronic. Informaţii utile cu privire la modalitatea de completare a formularelor inteligente se regăsesc şi în secţiunea „Ghiduri Utile”.

* Linie telefonică:

Cei care candidează la o funcţie publică pot solicita inspectorilor de integritate asistenţă de specialitate în cazul solicitărilor urgente cu privire la regimul juridic al completării declaraţiilor de avere şi de interese, al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese la numerele de telefon afişate de luni până vineri, în intervalul orar 9,00 – 16,00. AGERPRES