Rata şomajului în Franţa a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 37 de ani
Rata şomajului în Franţa a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 37 de ani în trimestrul doi din 2020, când oamenii nu au mai căutat de lucru, în urma măsurilor de izolare introduse pe plan global pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (Insee), transmite Reuters.
În perioada aprilie-iunie 2020, rata şomajului a scăzut la 7,1%, de la 7,8% în primul trimestru din acest an, ajungând la cel mai redus nivel din trimestrul doi din 1983, când se situa la 7%.
Datele privind piaţa forţei de muncă din primele două trimestre din 2020 sunt denaturate din cauza restricţiilor, care au fost în vigoare de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii mai, şi care au redus numărul celor clasificaţi ca fiind şomeri, fiind imposibil pentru ei să-şi găsească de lucru, a precizat Insee.
Şomerul este persoana care nu lucrează dar este disponibilă să lucreze şi îşi caută activ un loc de muncă, conform definiţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), dar aceste cerinţe au fost imposibil de îndeplinit în perioada izolării.
„Scăderea semnificativă a ratei şomajului în trimestrul doi din 2020 nu este rezultatul îmbunătăţirii situaţiei de pe piaţa forţei de muncă ci este un efect al măsurilor de izolare”, informează Insee. Numărul persoanelor care vor un loc de muncă sat nu sunt consideraţi şomeri conform definiţiei OIM a urcat cu 1,9 puncte procentuale, la 6% din populaţia activă, cel mai ridicat nivel din 2003, de când Insee publică aceste statistici.
În ultimul trimestru din 2019, rata şomajului a scăzut la 8,1%, continuând tendinţa descrescătoare, de la 9,5% în trimestrul doi din 2017, când preşedintele Emmanuel Macron a început liberalizarea pieţei de muncă din Franţa.
În mandatul preşedintelui Francois Hollande (2012-2017), rata şomajului a depăşit 10%. AGERPRES