Ciolacu:Când laudă Guvernul şi critică Parlamentul, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti „omite câteva lucruri esenţiale”

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, că traficul de persoane este o problemă ”mult prea serioasă” pentru a fi tratată din perspectivă politică, iar, atunci când laudă Guvernul şi critică Parlamentul, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman, „omite câteva lucruri esenţiale”.

„Traficul de persoane este o problemă mult prea serioasă pentru a fi tratată din perspectivă politică. Ar fi fost mai util ca domnul ambasador Zuckerman să dea un mesaj de unitate şi nu să împartă instituţiile fundamentale ale statului în bune şi rele, în funcţie de criterii subiective. Atunci când laudă Guvernul şi critică Parlamentul pe tema combaterii traficului de persoane, sunt convins că domnul ambasador omite câteva lucruri esenţiale. De pildă, faptul că Guvernul s-a opus prin contestare la CCR înăspririi pedepselor pentru pedofili, violatori şi prădători sexuali – aşa cum a fost legea votată de Parlament”, a scris liderul PSD, pe Facebook.

El a adăugat că ambasadorului „probabil i-au scăpat imaginile scandaloase” cu Poliţia Română „transformată” de ministrul de Interne, Marcel Vela, „în firmă de pază pentru clanurile interlope acuzate inclusiv de trafic de persoane”.

„Este ruşinos că Guvernul a fraternizat cu interlopii şi le-a dat chiar măşti şi dezinfectanţi la priveghi, în timp ce milioane de români se simt în nesiguranţă. Deci, oare chiar merită lăudat acest Guvern, domnule ambasador?!”, a completat Ciolacu.

Preşedintele interimar al PSD a amintit că, în luna martie, a fost înfiinţată Comisia parlamentară de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi, care a investigat problematica inclusiv din perspectiva traficului de persoane.

„Au fost chemaţi la audieri reprezentanţii mai multor instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu, precum şi nenumărate organizaţii neguvernamentale – tocmai în efortul de a identifica problemele majore cu care se confruntă şi cum pot fi ele rezolvate prin legislaţie. Săptămâna viitoare sunt aşteptaţi să vină la audieri DIICOT şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane. Este o muncă extraordinară pe care o fac parlamentarii din cadrul acestei comisii, toţi acţionând cu bună-credinţă pentru a oferi instituţiilor cât mai multe instrumente legale pentru a acţiona eficient. Aşadar, în loc de concluzie, o să citez un proverb românesc: Măsoară de 10 ori şi taie o dată! E mai bine”, a transmis Marcel Ciolacu.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman, şi-a reiterat, vineri, apelul în vederea adoptării unei legislaţii „dure”, care să permită eliminarea traficului de fiinţe umane, adăugând că răspunsul oferit de liderul PSD, Marcel Ciolacu, pe această temă, pe 26 iunie, a fost unul „dezamăgitor”.

El a fost prezent vineri la extrădarea din România a două persoane urmărite prin Interpol pentru trafic de persoane şi infracţiuni informatice.

„În 26 iunie, am vorbit despre Raportul privind traficul de persoane pentru anul 2019 emis de Statele Unite. Raportul arăta că problema traficului de persoane în România a fost determinată de paşii înapoi făcuţi în ceea ce priveşte statul de drept în timpul guvernării anterioare. Am solicitat Parlamentului să acţioneze şi să abordeze această problemă. Este foarte dezamăgitor faptul că liderul PSD, Ciolacu, a răspuns că legile româneşti actuale privind traficul de persoane şi statul de drept sunt suficiente. Nu sunt. Solicit din nou Parlamentul român, aşa cum am făcut în data de 26 iunie, să adopte legislaţia dură necesară pentru a elimina traficul de persoane şi criminalitatea organizată. Este necesară imediat o legislaţie puternică care să îi priveze pe cei condamnaţi de profiturile obţinute în urma activităţii infracţionale. De asemenea, sunt imperativ necesare legi care să asigure procese şi soluţii rapide”, a spus ambasadorul, conform discursului postat pe site-ul ambasadei. AGERPRES