În 2021 Guvernul va aloca bani pentru restabilirea sistemelor de irigare

Chişinău, 13 aug. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a efectuat astăzi o vizită de lucru în raionul Ștefan Vodă, la invitația producătorilor agricoli. Discuția s-a axat pe situația actuală din sectorul agrar, ca urmare a secetei severe și ploilor cu grindină din acest an, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Al doilea an consecutiv, sectorul agrar din raionul Ștefan Vodă suferă pierderi din cauza calamităților naturale. Numai în 2020 au fost afectate peste 23 mii de hectare de teren agricol, iar suma pierderilor depășește 185 milioane lei. Cel mai mult au suferit culturile de grâu, orz și rapiță. Statul a aprobat alocarea compensațiilor pentru 141 de producători din raion, în valoare totală de peste 25 milioane lei.

Restabilirea sistemelor de irigare este una din cele mai stringente necesități ale agricultorilor. Ion Chicu a asigurat că începând cu anul viitor Guvernul va investi semnificativ în aceste proiecte: „Anul viitor vom aloca bani din buget pentru restabilirea sistemelor de irigare din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. În caz contrar, va trebui să alocăm zeci de milioane de lei pentru compensarea pierderilor în fiecare an”.

Evaluarea tehnică a Guvernului arată că sunt necesare cca 135 mln euro pentru revitalizarea sistemelor de irigare din Republica Moldova.

Prim-ministrul a discutat cu agricultorii despre măsurile de sprijin întreprinse de Executiv la această etapă. Pentru compensarea pierderilor la culturile cerealiere de grupa I, Guvernul a alocat 200 milioane lei, prin intermediul AIPA, ceea ce va permite subvenționarea, în medie, de 1050 lei/1 ha.

„Alocarea acestor bani, în condițiile anului 2020, înseamnă reducerea investițiilor planificate pentru alte sectoare importante. Pentru compensarea pierderilor la culturile de grupa I, Guvernul nu va aloca mai multe mijloace, în condițiile când avem un deficit bugetar de 18 miliarde de lei în acest an. Urmează să venim în scurt timp cu un alt pachet de măsuri de sprijin pentru agricultori”, a spus Ion Chicu.

Prim-ministrul a îndemnat agricultorii să aplice rapid pentru a beneficia de subvenții și să abordeze o cooperare constructivă în dialog cu autoritățile. El a menționat că protestele organizate în ultimele zile și „blocarea traseelor” nu este o soluție.

Șeful Guvernului a solicitat să fie efectuată cât mai rapid evaluarea pierderilor pentru culturile din grupa a II-a. Pe parcursul săptămânii viitoare, reprezentantul MADRM se va afla în raionul Ștefan Vodă, unde vor fi organizate ședințe de lucru cu APL și producătorii agricoli, în scopul identificării soluțiilor necesare pentru reducerea riscurilor și pierderilor fermierilor.

Din anul 2019 până în prezent, în raionul Ștefan Vodă, AIPA a investit peste 240 milioane de lei în diverse domenii ale agriculturii. Cel mai mult s-a investit în dotarea cu tehnică și utilajul agricol – 96 de producători au beneficiat de subvenții în sumă de 13,2 mln lei.